FinD - Novice - Zaupanje nemških vlagateljev na skoraj osemletnem dnu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.8.2019

Zaupanje nemških vlagateljev na skoraj osemletnem dnu

Berlin, 13. avgusta (STA) - Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je v avgustu doseglo najnižjo točko v skoraj osmih letih. Kazalnik zaupanja, ki ga izračunava nemški Center za evropske raziskave (ZEW), je na mesečni ravni zgrmel za 19,6 točke na -44,1 točke, kar je globoko pod dolgoletnim povprečjem 21,6 točke, hkrati pa predstavlja najnižjo raven po decembru 2011.

Občutno nazadovanje kazalca je v prvi vrsti posledica zaostrovanja trgovinskih in valutnih napetosti med ZDA in Kitajsko, pa tudi grožnje, da bo do brexita prišlo brez dogovora, pravijo v ZEW. Gre za dodaten pritisk na že tako šibko gospodarsko rast, menijo. "Dogajanje bo najverjetneje dodatno obremenilo nemški izvoz in industrijsko proizvodnjo," je poudaril direktor ZEW Achim Wambach.

V tem mesecu se je močno poslabšala tudi ocena trenutnega gospodarskega položaja v Nemčiji. Kazalec, ki jo odraža, se je glede na julij znižal za 12,4 točke na -13,5 točke.

Nič bolj optimističen ni pogled na gospodarski položaj območja evra. Avgusta se je namreč poslabšala tudi vrednost kazalcev, ki odražata gospodarska pričakovanja in trenutno gospodarsko situacijo v evropski denarni uniji. Prvi je šel v mesečni primerjavi navzdol za 23,3 točke na -43,6 točke, drugi pa za 3,9 na -14,5 točke.

ZEW v raziskavi okoli 200 analitikov in institucionalnih vlagateljev sprašuje o njihovi trenutni oceni gospodarske situacije in njihovih pričakovanjih za prihodnje mesece.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar