FinD - Novice - Informacijski pooblaščenec zoper Lekarno Ljubljana uvedel inšpekcijski postopek
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.8.2019

Informacijski pooblaščenec zoper Lekarno Ljubljana uvedel inšpekcijski postopek

Ljubljana, 07. avgusta (STA) - Informacijski pooblaščenec je po uradni dolžnosti zoper Lekarno Ljubljana uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov in splošne uredbe o varstvu podatkov. Preverjal bo ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.

Lekarna Ljubljana je bila v ponedeljek namreč tarča napada izsiljevalskega virusa, ki je začasno onemogočil delovanje informacijskega sistema. V torek so bile vse enote zaprte, zvečer pa so odprli enoto pri polikliniki, v kateri je bilo mogoče prevzeti zdravila le s fizičnim receptom.

Danes so sicer odprli vse enote, a izdajajo le zdravila na papirnati recept, nakup zdravila pa ni mogoč. Bolniki so za izdajo zdravil morali s seboj prinesti tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

Nemoteno pa ob tem poteka delo zasebnih lekarn, kjer je možno prevzeti zdravila na recept. V Ljubljani je to mogoče v 14 zasebnih lekarnah s koncesijo.

Lekarna Ljubljana s skupno 52 enotami sicer deluje tudi izven prestolnice. Med drugim poslujejo v Cerknici, Cerknem, Idriji, Grosupljem, Ivančni Gorici, Velikih Laščah in Zagradcu. V manjših krajih, kjer je samo ena lekarna, ki deluje pod okriljem Lekarne Ljubljana, je bila tako motena oskrba z zdravili, kar je nedopustno, je za Radio Slovenija ocenila zastopnica pacientovih pravic Mojca Mahkota.

Druga zastopnica pacientovih pravic z ljubljanskega območja Duša Hlade Zore pa je za STA izrazila upanje, da bo napaka čim prej odpravljena in da so bili zdravniki ustrezno obveščeni glede izdajanja papirnatih receptov, s katerimi so bolniki lahko danes prevzeli zdravila.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar