FinD - Novice - Na izredni seji trboveljskega občinskega sveta o odlaganju pepela
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.8.2019

Na izredni seji trboveljskega občinskega sveta o odlaganju pepela

Trbovlje, 08. avgusta (STA) - Trboveljski občinski svetniki bodo danes na izredni seji razpravljali o odlaganju pepela iz Energetike Ljubljana na deponijo Energetske družbe Trbovlje. Ta pepel, ki ostane po zgorevanju premoga v ljubljanski toplarni, Energetika Ljubljana namreč sedaj vozi v Trbovlje, kar pa je vznemirilo občane in predstavnike trboveljske občine.

Ljubljanska Energetika je prej pepel vozila v podjetje Termit, ki pa je julija na zahtevo okoljskega inšpektorja moralo ustaviti napravo za predelavo odpadkov.

Energetika Ljubljana je namreč s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE) sklenila pogodbo o odvozu pepela do konca oktobra letos. Ta energetska družba pa je julija zatrdila, da bo pepel skladno z veljavno zakonodajo predelan v koristen gradbeni material in ne bo končal na odlagališču. V Energetiki Ljubljana pa so medtem zagotovili, da pepel, ki nastaja v ljubljanski toplarni, ni nevaren odpadek.

Ob tem so spomnili, da ljubljanska toplarna za proizvodnjo energije od leta 2002 uporablja rjavi premog z zelo nizko vsebnostjo žvepla in pepela ter od leta 2008 lesno biomaso oz. lesne sekance. Pepel, ki nastaja v procesu pridobivanja energije, oziroma material iz njega se lahko uporablja za nasipni material, v svetovnem merilu je široko uporabljen v gradbeni industriji, so dodali.

Po navedbah okoljskega ministrstva lahko HSE - Energetska družba Trbovlje zbira določene nenevarne odpadke, tudi pepel, ter jih predhodno skladišči v količini do 3000 ton v zbirnem centru. Nadzor v zbirnem centru bo državni inšpektorat za okolje in prostor opravil v skladu s prioritetami dela, monitoring pa ni predpisan.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar