FinD - Novice - Zaradi izpada elektrike ne deluje sistem uprave za javna plačila
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

2.8.2019

Zaradi izpada elektrike ne deluje sistem uprave za javna plačila

Ljubljana, 02. avgusta (STA) - Zaradi izpada električne energije ne deluje sistem uprave za javna plačila, prek katerega potekajo vsa državna plačila, so za STA potrdili na ministrstvih za finance in za javno upravo. Razlog za izpad je bila napaka na ključnem delu električne napeljave, ki jo še vedno odpravljajo. Izplačila plač v javnem sektorju zaradi težave niso ogrožena.

Spletna stran uprave, ki s svojim sistemom skrbi za vse transakcije s proračunskimi uporabniki, trenutno ni dostopna. Danes zjutraj je namreč prišlo do izpada električnega napajanja na Cankarjevi ulici v Ljubljani, razlog za to pa naj bi bila napaka na ključnem delu električne napeljave. Po izpadu se ni izvedel avtomatski preklop na agregatsko napajanje, so pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Na ministrstvu za finance so navedli, da bodo plače javnim uslužbencem v ponedeljek kljub težavi "nedvomno nakazane na transakcijske račune".

Po pojasnilih ministrstva za javno upravo so na terenu vzdrževalci direktorata za informatiko in direktorata za stvarno premoženje ter ekipe Elektra Ljubljana, ki odpravljajo napako.

Po zagonu agregatov so strokovnjaki s področja informatike nemudoma začeli postavljati strežnike, vendar se je zaradi nihanja električnega toka pojavil še en izpad ene faze in posledično so bili sistemi neodzivni. Tako so morali najprej počakati, da se je znova vzpostavilo električno omrežje, nato pa so začeli z vzpostavljanjem strežnikov. Ti so zdaj vzpostavljeni delno.

Medtem je celotna uprava po navedbah finančnega ministrstva prešla na rezervni sistem. Izpad elektrike ne bo vplival na varnost podatkov v sistemu uprave za javna plačila. Zatrjujejo, da sistem tako ostaja varen, škode zaradi začasne nedosegljivosti naj ne bi bilo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar