FinD - Novice - ZDA potrdile dogovor z EU glede govedine
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.8.2019

ZDA potrdile dogovor z EU glede govedine

Washington, 02. avgusta (STA) - ZDA so danes potrdile dogovor z EU, po katerem bodo lahko v EU izvozile več nehormonsko vzrejene govedine. Glede na dogovor, ki ga je EU naznanila sredi junija, mora ga pa še potrditi, bodo ZDA postopoma povečale delež v skupni kvoti uvoza govedine v EU. V sedmih letih naj bi dosegel 35.000 ton od skupne kvote 45.000 ton.

Kot je danes v Beli hiši dejal ameriški predsednik Donald Trump, se bo izvoz ameriške govedine v EU v enem letu povečal za 46 odstotkov, v sedmih letih pa za dodatnih 90 odstotkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

EU ima zgornjo mejo za uvoz nehormonsko vzrejene govedine postavljeno pri 45.000 tonah letno, pri čemer doslej ni bilo določeno, od kod naj je bo koliko uvožene. Po tem dogovoru pa bodo imele ZDA v tej kvoti postopoma vedno večji delež.

Uvoz iz ZDA se bo v sedmih letih povečal na 35.000 ton, tako da bi za preostale glavne izvoznike v EU - Argentino, Urugvaj in Avstralijo - ostalo le 10.000 ton, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Trenutno uvoz iz teh treh držav predstavlja okoli dve tretjini kvote.

Dogovor mora EU še dokončno potrditi, poroča dpa.

Bruselj je povečanje uvoza govedine iz ZDA predlagal, potem ko sta se predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in ameriški predsednik Trump julija lani strinjala, da je treba okrepiti trgovinske vezi.

Pripravljenost EU na povečanje uvoza govedine iz ZDA naj bi bila eden od razlogov, da je Trump lani poleti zamrznil trgovinski spor z EU. ZDA so obljubile, da ne bodo uvedle dodatnih carin na avtomobile ali kakšne druge izdelke iz EU, EU pa je napovedala, da bo povečala uvoz soje in utekočinjenega plina iz ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar