FinD - Novice - Države v jugovzhodni Aziji nočejo več odpadkov razvitih držav
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.8.2019

Države v jugovzhodni Aziji nočejo več odpadkov razvitih držav

Phnom Penh, 04. avgusta (STA) - Svet se je, potem ko je Kitajska lani prepovedala uvoz tuje plastike, znašel v kaosu. Odpadki z Zahoda so namreč preusmerjeni v druga pristanišča v regiji, a jih nikjer nočejo. Da ne bodo smetnjak, so opozorili tudi v Kambodži in podjetju, ki je v državo pripeljalo 1600 ton plastičnih odpadkov iz ZDA in Kanade, naložili 250.000 dolarjev kazni.

Podjetje Chungyuen Plastic Manufacture je v kamboško pristanišče Sihanoukville pripeljalo 83 kontejnerjev s 1600 tonami plastičnih odpadkov iz ZDA in Kanade, kar je močno razburilo uradnike v Kambodži. Družbi so poleg kazni naložili odvoz smeti do 24. avgusta, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Če Chungyuen Plastic Manufacture ne bo plačal kazni in odpeljal kontejnerjev, ga bodo oblasti postavile pred sodišče, so napovedali v Kambodži. Kako so se smeti znašle v njihovi državi, pristojni ne vedo, sumijo pa, da je do tega prišlo, ker niso našli druge države v jugovzhodni Aziji, ki bi jih sprejela.

Tudi Indonezija je ta mesec sporočila, da vrača več deset kontejnerjev odpadkov v Francijo in druge razvite države, 450 ton odpadkov uvožene plastike pa naj bi maja nazaj k virom odpeljala tudi Malezija.

Na svetu vsako leto proizvedemo okoli 300 milijonov ton plastike, večina pa je konča na odlagališčih in v morjih.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar