FinD - Novice - Država bo v zameno za uporabo vojaških objektov sofinancirala lokalno infrastrukturo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.7.2019

Država bo v zameno za uporabo vojaških objektov sofinancirala lokalno infrastrukturo

Ljubljana, 30. julija (STA) - Ministrstvo za obrambo bo zaradi obremenitev, ki jih povzroča delovanje Slovenske vojske na osrednjem vadišču Poček, strelišču Bač in letališču Cerklje ob Krki, sofinanciralo investicije v lokalno javno infrastrukturo. Po predlogu, ki ga mora potrditi še vlada, bi občinam Pivka, Ilirska Bistrica in Brežice namenili 1,7 milijona evrov.

Slovenska vojska (SV) namreč z uporabo večjih vojaških infrastrukturnih objektov, kot so Osrednje vadišče SV Postojna (vadišče Poček in strelišče Bač) in vojaško Letališče Cerklje ob Krki, v večjem obsegu uporablja tamkajšnjo lokalno javno infrastrukturo. Z občinami na teh območjih ima ministrstvo za obrambo sklenjene posebne dogovore, ki med drugim predvidevajo tudi sofinanciranje posodabljanja lokalne javne infrastrukture, ki jo v povezavi z vojaškimi objekti souporablja SV.

Na podlagi teh dogovorov je sedaj obrambno ministrstvo pripravilo predlog sofinanciranja investicij v občinah Pivka, Ilirska Bistrica in Brežice. Predlog, ki ga mora potrditi še vlada, predvideva sofinanciranje v višini 800.000 evrov v letošnjem in 900.000 evrov v prihodnjem letu.

Občini Pivka bo po predlogu letos in prihodnje leto namenjenih po 300.000 evrov. Za ta denar načrtujejo rekonstrukcijo lokalne ceste Zagorje-Bač in izgradnjo avtobusnega postajališča. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je posodobitev cestne infrastrukture na tem območju nujno potrebna, saj obstoječa ne zagotavlja varnosti v cestnem prometu.

V občini Ilirska Bistrica, ki bo letos predvidoma prejela 100.000, prihodnje leto pa 200.000 evrov, načrtujejo obnovo vodovoda na lokaciji Knežak-Bač, ki je po navedbah ministrstva pogoj tako za normalno oskrbo s pitno vodo kot vodo za zagotovitev varstva pred požarom na osrednjem vadbišču SV. Obenem je tam potrebna tudi prometna ureditev pločnika s cestno razsvetljavo, je še zapisano v predlogu programa za sofinanciranje.

Največ sredstev pa bo po predlogu namenjenih za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo v občini Brežice, in sicer letos in prihodnje leto po 400.000 evrov. S temi sredstvi bodo obnovili lokalno cesto v Dolenji Pirošici, uredili križišče lokalnih cest in druge cestne infrastrukture v naselju Črešnjice, obnovili odsek lokalne ceste Velike Malence-Vrhovska vas ter sofinancirali nakup novih gasilskih vozil.

Vsi infrastrukturni objekti, ki jih sofinancira država, so v lasti občin, še pojasnjujejo na obrambnem ministrstvu.

Medtem pa še vedno potekajo pogovori o novem dogovoru med ministrstvom za obrambo in občino Postojna. Na ministrstvu pričakujejo, da bo sklenjen do jeseni, razmišljajo pa tudi o začasnem dogovoru. Za Postojnčane je sicer poleg motečega hrupa z vadišča Poček velik problem tudi morebitno onesnaževanje virov pitne vode.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar