FinD - Novice - Ifo: Nemško gospodarstvo pluje po razburkanih vodah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.7.2019

Ifo: Nemško gospodarstvo pluje po razburkanih vodah

Berlin, 25. julija (STA) - Nemška podjetja so vse bolj negotova. Kazalnik gospodarskega razpoloženja v največjem evropskem gospodarstvu se je julija znižal za 1,8 točke na 95,7 točke, je danes objavil inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna. Gre za največji julijski padec v desetletju. Kot so opozorili v inštitutu, nemško gospodarstvo pluje po razburkanih vodah.

Kazalnik, ki ga izračunavajo na podlagi anket med približno 9000 podjetji iz industrije, storitvene dejavnosti, trgovine in gradbeništva, se je znižal že peti mesec zapored.

Podjetja so še manj zadovoljna s trenutnim položajem, ob pogledu v prihodnost pa se jim poraja vse več dvomov, je objavo raziskave pospremil predsednik Ifa Clemens Fuest.

Podjetniška ocena trenutnih razmer je v največjem gospodarstvu območja evra julija nazadovala za 1,7 točke, ocena pričakovanj za prihodnje šestmesečje pa za 1,8 točke na 92,2 točke.

Kot je opozoril Fuest, je razpoloženje v predelovalni industriji v "prostem padu". Tu se je kazalec julija znižal z 1,3 na -4,3 točke, tako obsežno nazadovanje pa so v Ifu nazadnje zabeležili februarja 2009. Izboljšanja v kratkem ni pričakovati.

V storitvenem sektorju se je kazalec znižal z 20,3 na 17,7 točke, v trgovini pa kar s 7,9 na 1,4 točke. Posebej slabo razpoloženje sicer vlada v trgovini na debelo.

Kazalec v gradbeništvu je medtem napredoval, in sicer za 0,3 točke na 23,3 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar