FinD - Novice - Libra bo lansirana ne glede na kritike
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.7.2019

Libra bo lansirana ne glede na kritike

San Francisco, 25. julija (STA) - Glavni izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg je v sredo poudaril, da kljub nenaklonjenosti vlad in kritikam ostaja zavezan načrtom družbenega omrežja, da izda digitalno valuto libra. V zvezi z libro namreč vlada zaskrbljenost, da bi lahko zaradi razrahljanega nadzora prinesla nenačrtovane negativne posledice.

Zuckerberg je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP izpostavil, da je Facebook digitalno valuto pred nekaj več kot mesecem dni podrobno predstavil prav zato, da bi prišlo do dialoga in soočenja mnenj na to temo.

"Če bi bilo to pred nekaj leti, bi Facebook verjetno zgolj razkril novost in jo skušal uveljaviti samostojno," je dejal. Dandanes pa se po njegovih besedah zavedajo, da gre za občutljivo področje in da zato zdaj zbirajo odzive, ideje, tako da bodo izbrali najboljšo pot.

"Trudimo se zagotoviti varen, stabilen in dobro reguliran produkt. To je bila vedno naša strategija in na ta način bomo nadaljevali," je zagotovil. "Gotovo pa je, da bomo lansirali libro," je še zatrdil Zuckerberg.

Švicarska komisija za nadzor finančnih trgov Finma je medtem že napovedala, da bo budno bdela nad nadzorom, ki naj bi ga izvajalo Združenje Libra s sedežem v Ženevi.

O libri so na zasedanju v Franciji minuli teden spregovorili tudi finančni ministri skupine najbolj razvitih svetovnih gospodarstev G7. Strinjali so se, da tovrstne digitalne valute predstavljajo tveganje za stabilnost mednarodnega monetarnega sistema in da ni primeren čas za njihovo implementacijo.

Skupina G7 je analizo libre in drugih kriptovalut zaupala posebni skupini strokovnjakov, na čelu katere je sedel Benoit Coeure iz Evropske centralne banke. Ta je ugotovila, da morajo biti kriptovalute strogo nadzorovane in regulirane, sicer bi lahko destabilizirale globalno gospodarstvo. Tveganje predstavlja tudi njihova potencialna raba za financiranje terorizma, odpirajo se vprašanja varovanja zasebnosti uporabnikov, odpornosti na kibernetske napade, poštene konkurenca ter spoštovanja davčne zakonodaje, navaja prvo poročilo.

Libra bo po načrtih v uporabi prihodnje leto, varčevanje, transakcije in nakupi z njo pa naj bi bili tako preprosti, kot je pošiljanje sporočil. Lansiral jo bo konzorcij, v katerem so poleg Facebooka tudi podjetja kot npr. Mastercard, Visa, PayPal in Uber. Facebook medtem vzpostavlja svojo denarnico za novo valuto, poimenovano Calibra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar