FinD - Novice - Bratuškova z vodstvom 2TDK o projektu Glinščica
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.7.2019

Bratuškova z vodstvom 2TDK o projektu Glinščica

Ljubljana, 22. julija (STA) - Član uprave 2TDK Marko Brezigar je danes ministrici za infrastrukturo Alenki Bratušek podrobneje pojasnil okoliščine, ki so privedle do razveljavitve odločitve o izboru izvajalca objektov za prečkanje doline Glinščice pri gradnji drugega tira. Dogovorila sta se, da bo 2TDK pripravil celovito poročilo o nastalih zapletih, so sporočili z ministrstva.

"Družba 2TDK je na zahtevo ministrice prejšnji teden poslala krajše poročilo o tej zadevi, danes pa je direktor Brezigar ministrici podrobneje pojasnil okoliščine, ki so privedle do odločitve, da je 2TDK razveljavil izbiro skupine ponudnikov Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel," so pojasnili na ministrstvu.

Bratuškova je na srečanju povedala, da je 2TDK samostojna pravna oseba, ki pa "mora storiti vse za učinkovito poslovanje ter za pošteno in kakovostno izvedbo projekta Divača-Koper". Brezigar je dejal, da "dodatno preverjajo sume ustreznosti ene od predloženih referenc izbranega ponudnika, kar naj bi bilo končano v najkrajšem času".

Družba 2TDK je za izvajalca za gradnjo mostu čez Glinščico, galerije in drugih pripadajočih objektov izbrala skupino Markomark Nival, Nival Invest in Ekorel, ki je dela ocenila na nekaj manj kot osem milijonov evrov. Ponudbi sta oddala še Kolektor CGP skupaj z družbama Riko in Pomgrad (13,5 milijona evrov) ter podjetje Godina (14,3 milijona evrov).

2TDK je nato izbor razveljavil, saj je ugotovil, da faza pregleda in ocenjevanja ponudb ni bila ustrezno opravljena, po pregledu pa bo izdal novo odločitev. Ministrica je danes izrazila pričakovanje, da bo družba 2TDK takoj, ko bodo razjasnjene vse okoliščine glede ustreznosti reference, sprejela odločitev, kako namerava to zadevo urediti, so še navedli na ministrstvu.

Kot danes piše portal Siol, je 2TDK s tem naredil unikatno potezo na področju javnega naročanja pri cestnih in železniških projektih, saj navadno o morebitnih nepravilnostih odloča državna revizijska komisija po pritožbi neizbranega ponudnika. Dodaja, da gre pri preverjanju reference za enega od poslov sprva izbrane skupine ponudnikov z Mestno občino Ljubljana.

Portal navaja, da so se v 2TDK za naknadno preverjanje reference odločili po tem, ko so od konzorcija, ki ga vodi Kolektor CPG, prejeli poziv za odpravo nezakonitosti. Siol ob tem dodaja, da se konzorcij družb Kolektor CPG, Riko in Pomgrad, treh največjih igralcev na domačem gradbenem trgu, ves čas priprave projekta drugi tir omenja kot favorita za največje posle.

V luči bojazni, da se v projektu drugi tir ne bi ponovil projekt Teš 6, katerega cena je krepko presegla načrtovano, je projekt gradnje drugega tira pod velikim drobnogledom. Projekt Glinščica pa je "generalka" pred naslednjimi, večjimi razpisi v tem projektu. Predvidoma septembra naj bi 2TDK objavil predkvalifikacijska razpisa za gradbena dela od Divače do konca predora T2 v bližini Kastelca in dela od konca predora T2 do Luke Koper, ki sta vredna od 500 do 600 milijonov evrov, dodaja portal.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar