FinD - Novice - V Termah Maribor zaskrbljenost zaradi prezaposlovanja delavcev
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

22.7.2019

V Termah Maribor zaskrbljenost zaradi prezaposlovanja delavcev

Maribor, 22. julija (STA) - V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so zaskrbljeni zaradi razmer v družbi Terme Maribor, kjer naj bi nameravali več kot polovico delavcev prezaposliti na svoje hčerinsko podjetje HBP. Tudi sicer naj bi bili delovni pogoji v tej družbi v zadnjem času zaskrbljujoči, česar pa uprava družbe zaenkrat ne komentira.

Predstavniki sindikata in sveta delavcev se bodo danes popoldne sestali z upravo Term Maribor, zatem pa naj bi odločili o morebitnih nadaljnjih korakih. "Upam, da bomo na sestanku dobili odgovore," je za STA danes povedal izvršni sekretar za teritorialno organiziranost ZSSS Boštjan Medik.

Zanimajo jih predvsem načrti matične družbe Terme Maribor s podjetjem HBP, ki so ga ustanovili lani in vanj prezaposlili okoli 20 delavcev iz hotela Bellevue na Mariborskem Pohorju. "Zdaj naj bi na to hčerinsko podjetje prezaposlili še 90 ljudi, ki delajo v hotelu Habakuk. V Termah Maribor je 160 zaposlenih, kar pomeni, da gre za precej več kot polovico ljudi," je pojasnil Medik.

Sindikat je po njegovih besedah zaenkrat dosegel, da se bo delavcem pri dodeljevanju pravic priznala kontinuiteta, torej kot da niso zamenjali delodajalca. "Problem pa je v tem, da so v podjetju v zadnjem času odnosi vse slabši," je dejal.

Zaradi kadrovske podhranjenosti se je po sindikalnih navedbah nabralo veliko neizplačanih nadur, ki jih delavci ne morejo izkoristiti, in nimajo omogočenega ustreznega počitka. Medtem ko so bili zaposleni sprva razumevajoči, pa so z nastopom novega vodstva družbe izgubili upanje.

"Ljudje dajejo izredne odpovedi, izvajal se je mobing na predsednico sindikata. Ob skrajnem nezadovoljstvu zaposlenih so nam v sredo poslali še odpoved podjetniške kolektivne pogodbe. Potem smo se odločili, da začnemo zbirati podpise k podpori sindikalnim aktivnostim in v enem dnevu zbrali podpise vseh zaposlenih v Termah Maribor razen uprave," je pojasnil Medik.

Odgovore Term Maribor, ki jih trenutno vodi Tatjana Karpovitš, na STA še čakamo.

Družba Terme Maribor, ki je eden največjih ponudnikov nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, je od leta 2013 preko slovenske družbe Platanus v lasti ruskega energetskega giganta Gazprom. V zadnjih letih se je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine podala v prodajo dela svojega premoženja, med drugim obmejnih trgovin Travel Shop in medicinsko-termalnega centra Fontana.

Pod okriljem Term Maribor so le še štirje hoteli - Habakuk, Ibis oziroma nekdanji Orel, Mercure oziroma nekdanja Piramida in Bellevue - ter Gostilna pri Treh ribnikih, ki je prav tako naprodaj. Prodajajo tudi zemljišče v Brestrnici, kjer je bil nekoč znani Motel Jezero, neuradno naj bi se načrtovalo tudi prodajo hotelov v mestu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar