FinD - Novice - Ghosn zaradi prekinitve pogodbe toži Nissan in Mitsubishi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.7.2019

Ghosn zaradi prekinitve pogodbe toži Nissan in Mitsubishi

Tokio, 18. julija (STA) - Nekdanji ugledni menedžer v avtomobilskem sektorju Carlos Ghosn, ki je trenutno zaradi domnevnih finančnih malverzacij v hišnem priporu v Tokiu, je zaradi "nezakonite prekinitve" njegove pogodbe vložil tožbo proti japonskima Nissanu in Mitsubishiju, poroča francoski časnik Le Figaro. Ghosn zahteva 15 milijonov evrov odškodnine.

Ghosn je, kot poročanje časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP, tožbo vložil proti skupnemu podjetju obeh avtomobilskih prevoznikov NMBV s sedežem na Nizozemskem. Tudi tožba je zato vložena na nizozemsko sodišče.

Nekdanji prvi mož francoskega Renaulta in njegovih japonskih partnerjev Nissana in Mitsubishija na Japonskem čaka na sojenje zaradi finančnih malverzacij. V tokijskem zaporu je preživel več kot 100 dni, preden mu je sodišče odobrilo varščino. V vmesnem času so ga vsi trije avtomobilski prevozniki odstranili z vodilnih položajev.

V Nissanu naj bi Ghosn namerno prikrival dejansko višino svoje plače, sredstva podjetja pa naj bi tudi porabljal za osebne izdatke. Vse obtožbe zanika.

Ghosnovi odvetniki trdijo, da je ta sam odstopil z vrha podjetja Renault-Nissan BV (RNBV), ne pa tudi s položaja v NMBV. Enostranska prekinitev pogodbe je bila nezakonita.

Na drugi strani Nissani in Mitsubishi trdita, da je bila Ghosnova pogodba nezakonita, ker ni bila nikoli predložena upravnemu odboru NMBV, povzema Le Figaro. Oba avtomobilska prevoznika naj bi skušala od Ghosna iztožiti 7,82 milijona evrov, ki sta mu jih plačala med aprilom in novembrom 2018.

Renault o morebitni tožbi proti Ghosnu še razmišlja.

65-letnega Ghosna so aretirali novembra lani na Japonskem. Njegov spektakularni padec je močno odmeval v poslovni javnosti in zamajal zavezništvo med Renaultom, Nissanom in Mitsubishijem.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar