FinD - Novice - Odbora DZ po vetu ponovno o novelah glede financiranja šolstva in posredovanja nepremičnin
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

17.7.2019

Odbora DZ po vetu ponovno o novelah glede financiranja šolstva in posredovanja nepremičnin

Ljubljana, 17. julija (STA) - Novela zakona o financiranju v vzgoji in izobraževanju ter novela zakona o posredovanju nepremičnin bosta po zahtevi državnega sveta, da DZ o njima ponovno odloča, danes pred matičnima odboroma DZ. Tako na odboru kot na seji DZ, ki bo v četrtek, bo za podporo zakonoma potrebna absolutna večina, zato bo prvi pokazatelj njune usode že danes.

Državni svetniki so veto na novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ter na novelo zakona o nepremičninskem posredovanju izglasovali v ponedeljek. Medtem ko slednji kaže na ponovno potrditev, saj jo je v DZ prvič podprlo 48 poslancev, pa napoved glasovanja poslanskih skupin za zdaj ne obeta zadostne podpore noveli zakona o financiranju šolstva. Pri prvem glasovanju jo je podprlo 42 poslancev.

Novela zakona, s katero naj bi uresničili ustavno odločbo glede financiranja zasebnih osnovnih šol z javnoveljavnim programom, je razdvojila tudi koalicijo. V LMŠ, SD, SAB in DeSUS so jo podprli, medtem ko je bila SMC vzdržana. V poslanski skupini vztrajajo, da bodo tako glasovali tudi v četrtek. Tak sklep so nenazadnje sprejeli tudi organi stranke že pred prvim odločanjem o zakonu.

Predlog so podprli tudi poslanci Levice in poslanca narodnih skupnosti. Proti so bili v SDS, NSi in SNS, kjer je prav tako pričakovati enako glasovanje kot prvič.

Ker je že čas parlamentarnih počitnic, je za koalicijo oz. zagovornike predlogov pomembno, da zagotovijo prisotnost poslancev in nujnih 46 glasov.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino bo zasedal ob 11. uri, odbor za infrastrukturo, okolje in prostor pa ob 13. uri.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar