FinD - Novice - Napovedali 200-milijonsko investicijo v širokopasovno omrežje na podeželju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

15.7.2019

Napovedali 200-milijonsko investicijo v širokopasovno omrežje na podeželju

Ljubljana, 15. julija (STA) - V Sloveniji bodo v okviru projekta RUNE, katerega sofinancer je evropski sklad CEBF, v izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja na podeželju vložili okoli 200 milijonov evrov, so sporočili iz družbe RUNE Enia. Projekt bo stekel letos, končan pa naj bi bil v treh letih.

Družba RUNE Enia, ki je slovenska družba projekta RUNE (Rural Network Project), bo začela z investicijo v izgradnjo omrežja, ki bo končnim uporabnikom omogočalo hitrosti prenosa do 10 gigabitov (Gb) na sekundo. Projekt bodo podrobneje predstavili v sredo v Šentilju.

Kot so v imenu RUNE Enia za STA povedali v komunikacijski agenciji Odmev, bo projekt stekel letos, končan pa bo predvidoma v treh letih. Potekal bo na območju celotne Slovenije, in sicer na območjih, kjer sedaj ni širokopasovnega optičnega omrežja, med drugim v manjših naseljih in na redkeje poseljenih območjih.

RUNE je projekt gradnje širokopasovne optične infrastrukture na podeželskih področjih v Sloveniji in na Hrvaškem. Na Hrvaškem je po navedbah Odmeva predvidena investicija v višini 50 milijonov evrov.

Gre za projekt sklada Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), ki sta ga ustanovila Evropska investicijska banka (EIB) in Evropska komisija z namenom vlaganja v tržne projekte, s katerimi bi dosegli cilje evropske "gigabitne družbe". Kot navaja spletna stran Evropske komisije, je cilj do leta 2020 pridobiti za 500 milijonov evrov investicij v širokopasovno omrežje, pričakujejo pa sprostitev za od 1 do 1,7 milijarde evrov investicij.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar