FinD - Novice - Počivalšek v Trstu za intenziviranje sodelovanja s Furlanijo-Julijsko krajino
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.7.2019

Počivalšek v Trstu za intenziviranje sodelovanja s Furlanijo-Julijsko krajino

Trst, 12. julija (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je bil na povabilo Slovenskega deželnega gospodarskega združenja danes na delovnem obisku v Trstu. S sogovorniki v vrstah slovenske manjšine in vodstva Furlanije-Julijske krajine se je pogovarjal o intenziviranju sodelovanja med Slovenijo in obmejno italijansko deželo. Usklajevanja se bodo nadaljevala jeseni.

Počivalšek se je srečal s predstavniki glavnih gospodarskih organizacij ter nekaterih podjetij slovenske manjšine in z deželnim ministrom za gospodarske dejavnosti Sergiom Emidiom Binijem, glavna tema pa je bila krepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Furlanijo-Julijsko krajino.

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da so se sogovorniki dogovorili za intenziviranje sodelovanja na področjih turizma, čezmejnih projektov, inovacij in digitalizacije. Priložnosti po navedbah ministrstva obstajajo tudi za skupni nastop podjetij na tretjih trgih ter krepitev sodelovanja nacionalnih in regionalnih agencij za spodbujanje internacionalizacije in promocije podjetništva ter obrtnih in gospodarskih združenj.

Počivalšek in Bini sta se tako zavzela za skupno kontinuirano sodelovanje, iskanje skupnih sinergij in določitev skupnih aktivnosti za nastop na globalnih trgih. Kot so zapisali na ministrstvu, sta se namreč strinjala, da se gospodarstvi Slovenije in Furlanije-Julijske krajine soočata s podobnimi izzivi, kot so izvozna naravnanost, pomanjkanje delovne sile, visoka konkurenca na globalnih trgih.

Srečanja se bodo zdaj na strokovni ravni nadaljevala v septembru, ko bosta obe strani določili konkretne projekte sodelovanja.

Na srečanju z vodstvom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja, edinega gospodarskega združenja slovenske narodne manjšine v Italiji, in nekaterih podjetij slovenske narodnostne manjšine so se medtem po navedbah gospodarskega ministrstva dogovorili, da bo ministrstvo preučilo možnosti večje podpore gospodarskim organizacijam in podjetjem slovenskih zamejcev v Italiji.

Počivalšek je obiskal tudi slavno pražarno kave Illycaffe ter se srečal z izvršnim direktorjem družbe Massimilianom Poglianijem. Popoldne se je udeležil odprtja prenovljenih prostorov potovalne agencije Aurora Viaggi. Ta po navedbah gospodarskega ministrstva pomembno promovira Slovenijo kot turistično destinacijo tako italijanskim gostom kot zamejskim Slovencem.

Minister je ob obisku izpostavil, da sta Slovenija in Italija odlični gospodarski partnerici, sosednji prijateljski državi, ki ju odlikujejo rastoči trendi na področju gospodarskega sodelovanja in z vzpostavljenimi močnimi povezavami.

"Današnje srečanje me utrjuje v prepričanju, da v Evropi ne sme biti meja. Tudi v tej regiji moramo igrati igro povezovanja v gospodarstvu in skupaj konkurirati velikim globalnim igralcem," je dejal v luči nekaterih napovedi o zaostritvi nadzornega režima na italijansko-slovenski meji.

Počivalšek je poudaril pomen gospodarskega sodelovanja tako z Italijo kot z obmejno Furlanijo-Julijsko krajino. Ta je ena pomembnejših trgovinskih partneric Slovenije. Blagovna menjava je lani dosegla skoraj eno milijardo evrov, kar jo uvršča na tretje mesto med italijanskimi deželami, takoj za Lombardijo in Venetom. V Furlaniji-Julijski krajini je registriranih 108 podjetij slovenskih državljanov.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar