FinD - Novice - Finančni ministri članic z evrom tudi o hrvaški prošnji za vstop v čakalnico za evro
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

9.7.2019

Finančni ministri članic z evrom tudi o hrvaški prošnji za vstop v čakalnico za evro

Bruselj, 08. julija (STA) - Finančni ministri držav evrskega območja in Danske so danes pozdravili hrvaško prošnjo za vstop v mehanizem fiksnih tečajev do evra ERM II, ki predstavlja čakalnico za prevzem skupne valute. Evropska komisija in ECB bosta zdaj spremljali uresničevanje napovedanih ukrepov, so sporočili iz Bruslja.

Hrvaška je prejšnji teden uradno zaprosila za vstop države v ERM II, danes so jo imeli, skupaj z akcijskim načrtom, v katerem so opisani ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, na mizi finančni ministri držav evrskega območja in Danske.

Hrvaška namerava v letu dni sprejeti 19 ukrepov na šestih področjih. Ukrepi se nanašajo na področja ohranitve t. i. makroprudenčne stabilnosti oz. preprečevanja nastajanja tveganj v finančnem sektorju in gospodarstvu skozi prilagoditev denarne in fiskalne politike, krepitve sodelovanja z Evropsko centralno banko (ECB), izboljšanja zakonodaje za preprečevanje pranja denarja in financiranja terorizma, krepitve zmogljivosti za spremljanje statističnih kazalcev, boljšega upravljanja v javnem sektorju, posebej ko gre za podjetja z večinskim državnim deležem, ter izboljšanja poslovnega okolja na Hrvaškem v smeri davčnih razbremenitev podjetnikov in državljanov.

Komisija in ECB bosta spremljali uresničevanje napovedanih ukrepov in se nato odločili glede vstopa Hrvaške v to čakalnico za prevzem evra.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar