FinD - Novice - Na Hrvaškem ženske z diplomo vse težje do zaposlitve
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

8.7.2019

Na Hrvaškem ženske z diplomo vse težje do zaposlitve

Zagreb, 07. julija (STA) - Število brezposelnih se je na Hrvaškem v zadnjih dveh letih znižalo za približno 60.000. Službe so večinoma našli brezposelni z nižjo izobrazbo, medtem ko se je na zavodu za zaposlovanje povečalo število oseb z diplomo, zlasti žensk, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko.

Na hrvaškem zavodu za zaposlovanje je bilo v prvem letošnjem trimesečju prijavljenih približno 116.000 oseb, med katerimi jih je bila nekaj manj kot četrtina z visoko izobrazbo. V tem času predlani je bilo takšnih 16 odstotkov, je nedavno pisal Jutarnji list.

V preteklih dveh letih se podvojil delež brezposelnih žensk z univerzitetno diplomo in je v prvem letošnjem četrtletju dosegel 32,1 odstotka. Za polovico pa se je znižal delež brezposelnih z osnovno šolo in padel na 7,5 odstotka.

Podatki, kot je ocenil časnik, ne presenečajo, saj delodajalci večinoma iščejo delavce s srednješolsko in nižjo izobrazbo za delovna mesta, kot so skladiščnik, gostinec, frizer, voznik, kuhar, avtomehanik in gradbinec.

V EU po podatkih Eurostata v povprečju 85,5 odstotka ljudi v treh letih po diplomi dobi službo, na Hrvaškem je številka pri 75,2 odstotka.

Na hrvaškem zavodu je bilo v petek prijavljenih nekaj manj kot 113.000 brezposelnih oseb. Objavljenih je bilo več kot 15.000 razpisov za prosta delovna mesta, največ za prodajalce, natakarje, čistilce, medicinske sestre, voznike, kuharje, negovalce in ključavničarje, so pokazali podatki zavoda.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar