FinD - Novice - V državah zahodnega Balkana nižji stroški mobilnega gostovanja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

1.7.2019

V državah zahodnega Balkana nižji stroški mobilnega gostovanja

Beograd, 01. julija (STA) - Šest držav zahodnega Balkana - Albanija, BiH, Črna gora, Kosovo, Severna Makedonija in Srbija - z današnjim dnem znižuje cene mobilnega gostovanja za 27 odstotkov. Gre za prvi korak na poti k popolni ukinitvi stroškov gostovanja, do katere bo prišlo 1. julija 2021.

Ukinjanje stroškov gostovanja temelji na sporazumu, ki so ga leta 2014 podpisale Srbija, Črna gora, Severna Makedonija in BiH, pozneje pa sta znižanje stroškov napovedala tudi Kosovo in Albanija, so poročale tuje agencije.

Skladno s sporazumom cena za minuto telefonskega pogovora brez davka ne bo smela biti višja od 22,4 dinarja (19 centov), cena za poslano kratko sporočilo ne višja od sedmih dinarjev (šest centov), cena za en gigabajt prenosa podatkov pa ne višja od 21,4 dinarja (18 centov).

Države zahodnega Balkana so sporazum podpisale pod pokroviteljstvom EU. "Podpis regionalnega sporazuma o roamingu je dokaz, da v regiji obstaja močna politična volja za digitalno transformacijo celotnega zahodnega Balkana," je takrat dejala evropska komisarka za digitalno družbo in gospodarstvo Mariya Gabriel.

Napovedala je, da bodo delali na tem, da enak sporazum zahodnobalkanske države dosežejo tudi z EU. Tako bi bili nižjih stroškov gostovanja deležni tudi njihovi državljani v času bivanja v EU.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar