FinD - Novice - Odbor za finance o odprtih vprašanjih glede predloga zakona o izbrisih v bankah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.6.2019

Odbor za finance o odprtih vprašanjih glede predloga zakona o izbrisih v bankah

Ljubljana, 28. junija (STA) - Parlamentarni odbor za finance bo danes opravil drugo obravnavo vladnega predloga zakona, ki naj bi zagotovil učinkovito sodno varstvo po izbrisih v sanaciji bank. DZ je predlogu v prvi obravnavi prižgal zeleno luč, a s pozivi, da ga bo treba še izboljšati in nasloviti odprta vprašanja.

Vlada je predlog zakona o postopku sodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank, ki sledi odločbi ustavnega sodišča o sanaciji bank konec leta 2013, sprejela aprila letos, torej s skoraj dveletno zamudo glede na rok, ki so ga predvideli ustavni sodniki.

DZ je maja v prvi obravnavi predlogu prižgal zeleno luč, a so v vseh poslanskih skupinah takrat izpostavili, da ga je treba v nadaljevanju izboljšati.

Predlog med drugim predvideva, da tožbe proti Banki Slovenije, ki je izrekla izredne ukrepe v bankah, vložijo imetniki izbrisanih kvalificiranih obveznosti, vse postopke pa bi vodilo Okrožno sodišče v Mariboru. Morebitne dosojene odškodnine bi plačala Banka Slovenije, čeprav ta in Evropska centralna banka takšni rešitvi ostro nasprotujeta kot nedovoljenemu monetarnemu financiranju.

Tožbe bi bilo po predlogu mogoče vložiti v desetih mesecih od uveljavitve zakona, a je bilo v prvi obravnavi slišati pozive k podaljšanju tega roka. Slišati je bilo tudi pozive k večjemu razlikovanju med malimi in nepoučenimi ter velikimi in dobro poučenimi imetniki izbrisanih obveznosti v bankah.

Pomisleke je imela tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki bi morala v skladu s predlogom vzpostaviti podatkovno sobo za vlagatelje tožb, kjer bi bili na voljo vsi podatki o podlagah za izbris v bankah.

Vlada je sicer z aprilskim sprejemom zakonskega predloga prehitela državni svet, ki je pripravil podoben zakon. Ta je šel v smeri, da bi Banko Slovenije tožila država in ne izbrisani imetniki kvalificiranih obveznosti, tudi sicer naj bi vlagateljem olajšal iskanje pravice. Nekateri predstavniki malih delničarjev zato pozivajo poslance, naj vladni predlog v trenutni obliki zavrnejo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar