FinD - Novice - Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom najnižje v skoraj treh letih
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

27.6.2019

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom najnižje v skoraj treh letih

Bruselj, 27. junija (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je junija znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 1,9 točke na 103,3 točke in je tako na najnižji ravni v skoraj treh letih. V EU se je ESI junija znižal za 1,5 točke na 102,3 točke, kažejo podatki Evropske komisije.

V območju z evrom je bil junijski padec predvsem posledica šibkejšega razpoloženja v industriji. Nekoliko slabše razpoloženje je tudi v storitvah, v trgovini na drobno in gradbeništvu pa se je razpoloženje izboljšalo, zlasti v gradbeništvu, izpostavlja komisija. Kazalnik zaupanja v industriji je junija padel za 2,7 točke, kar je največji padec v osmih letih.

ESI se je znižal v vseh večjih gospodarstvih območja z evrom, najbolj v Nemčiji (-2,9 točke). Sledile so Italija in Nizozemska (po -1,5 točke), Francija (-ena točka) in Španija (-0,6 točke).

V celotni EU so padec kazalnika nekoliko ublažila gospodarstva zunaj območja z evrom. Podatki komisije kažejo, da se je v Veliki Britaniji ESI zvišal za 0,6 točke, na Poljskem pa za 1,9 točke. Za razliko od območja z evrom je bil padec razpoloženja v industriji in storitvah v celotni EU junija nekoliko manjši, v gradbeništvu je bilo razpoloženje malenkost boljše, v trgovini na drobno pa je razpoloženje junija padlo.

V Sloveniji se je kazalnik gospodarskega razpoloženja junija znižal za 2,7 točke na 104,8 točke.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar