FinD - Novice - V Franciji skupinska tožba proti Googlu zaradi zlorabe podatkov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

26.6.2019

V Franciji skupinska tožba proti Googlu zaradi zlorabe podatkov

Pariz, 26. junija (STA) - Francosko združenje za varstvo potrošnikov je danes sporočilo, da so vložili skupinsko tožbo proti ameriškemu velikanu Google zaradi kršenja evropske uredbe o varstvu podatkov. V tožbi zahtevajo konec zlorabe osebnih podatkov in kompenzacijo v višini do tisoč evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Združenje UFC-Que Choisir je v izjavi sporočilo, da je cilj skupinske tožbe v Parizu "končanje zahrbtnega izkoriščanja osebnih podatkov uporabnikov, predvsem tistih, ki uporabljajo naprave z Googlovim sistemom Android, in da prejmejo kompenzacijo v višini do tisoč evrov".

Predsednik združenja Alain Bazot je za AFP dejal, da je to prva zahteva za nadomestilo v Franciji in Evropi.

V primeru zmage na sodišču bo moral Google izplačati nadomestilo okoli 28 milijonom uporabnikov androidnih naprav v Franciji, je dodal. A Bazot ne pričakuje hitre odločitve, postopek bi lahko po njegovi oceni trajal tudi do osem let.

Po prepričanju združenja podjetje utaplja potrošnike v neskončnih pravilih in resno otežuje, kako lahko potrošniki upravljajo s svojo geolokacijo. Opozarjajo, da Google s tem vdira v zasebnost uporabnikov. "Tudi ko ne uporabljaš storitev Google, tvoj telefon zabeleži geolokacijo 340-krat dnevno," dodajajo.

Tehnološki velikan je v Franciji v zadnjih mesecih utrpel že dva poraza. Januarja je francoski regulator CNIL naložil Googlu rekordno kazen v višini 50 milijonov evrov zaradi kršenja uredbe EU o varstvu podatkov (GDPR). Mesec kasneje pa je pariško sodišče ukazalo Googlu umik neprimernih členov iz pravil uporabe, ki jih mora sprejeti potrošnik.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar