FinD - Novice - V primeru slovensko-italijanskega odkritja davčne utaje v Sloveniji 15 hišnih preiskav
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

25.6.2019

V primeru slovensko-italijanskega odkritja davčne utaje v Sloveniji 15 hišnih preiskav

Ljubljana/Rim, 25. junija (STA) - V Sloveniji je bilo v okviru skupne akcije slovenskih in italijanskih organov ter Eurojusta, v kateri so v Italiji odkrili utajo za 84 milijonov evrov davkov, izvedenih 15 hišnih preiskav, osumljene so tudi fizične in pravne osebe iz Slovenije, obravnavajo pa domnevno utajitev za 10 milijonov evrov davkov, so povedali v policiji.

Evropska agencija za pravosodno sodelovanje Eurojust je v ponedeljek sporočila, da so slovenski in italijanski organi v skupni akciji, ki jo je podprl Eurojust, razkrili shemo utaje davka na dodano vrednost pri trženju tehnoloških in računalniških izdelkov v italijanski pokrajini Kampanija. Pri tem so italijanske oblasti zasegle skoraj 84 milijonov evrov, zaradi domnevne utaje davkov s pomočjo sistema tako imenovanega davčnega vrtiljaka pa preiskujejo 49 osumljencev.

V slovenski policiji so za STA povedali, da v Sloveniji še vedno aktivno poteka predkazenski postopek v zvezi s kaznivim dejanjem davčne zatajitve. Izvedenih je bilo 15 hišnih preiskav pri fizičnih in pravnih osebah, osumljene pa so fizične osebe iz Slovenije in tujine ter pravne osebe iz Slovenije. Obravnavajo davčno utajo v višini več kot 10 milijonov evrov. Ostalih podatkov zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Kot so v ponedeljek še sporočili iz Eurojusta, so preiskave izvedli v šestih podjetjih v Italiji. Slovenski organi so v okviru akcije izdali dva evropska preiskovalna naloga, ki sta omogočila čezmejno zbiranje dokazov.

Preiskovalni organi sumijo, da je bilo z namenom utaje davkov izdano večje število računov za neobstoječe transakcije v skupni višini skoraj 500 milijonov evrov. Za to naj bi osumljenci ustanovili lažna podjetja s sedežem v Sloveniji in Estoniji.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar