FinD - Novice - V Španiji zaostrili kazen peterici zaradi skupinskega posilstva
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.6.2019

V Španiji zaostrili kazen peterici zaradi skupinskega posilstva

Madrid, 21. junija (STA) - Špansko vrhovno sodišče je danes po množičnih protestih zaostrilo kazen peterici, ki je leta 2016 skupinsko posilila 18-letnico. Sodišče v Madridu jim zvišalo zaporno kazen iz devet na 15 let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Deželno sodišče v Nevarri je aprila lani 28- in 29-letnike obsodilo na devet let zapora in sprožilo val ogorčenja. Do pravosodja so bili kritični tudi nekateri člani vlade v Madridu.

Sodniki takrat namreč niso presodili, da je šlo za posilstvo, ampak za spolno zlorabo. To so utemeljili, da žrtev niso niti tepli niti ji grozili. Eden od sodnikov jih je želel celo oprostiti. Odvetniki žrtve so se na odločitev deželnega sodišča pritožili.

Takratna obrambna ministrica Maria Dolores de Cospedal je po razglasitvi sodbe lani pozvala k premisleku, ali je treba spremeniti definicijo posilstva v kazenskem zakoniku. Ženske pa so se po zbrale na protestih po španskih mestih in so protestirale proti razsodbi.

Mladi moški so posili takrat 18-letnico pred vhodom v stanovanjsko stavbo v Pamploni julija leta 2016 ob začetku festivala teka pred biki. Peterica iz Seville je domnevno snemala dejanje s svojimi pametnimi telefoni in se nato hvalila preko aplikacije za pošiljanje sporočil WhatsApp, kjer so se poimenovali La Manada oz. trop.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar