FinD - Novice - Junija rast gospodarske dejavnosti v območju evra
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

21.6.2019

Junija rast gospodarske dejavnosti v območju evra

London, 21. junija (STA) - Gospodarska dejavnost v območju evra se je junija okrepila. Vrednost indeksa nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava britanska analitska hiša IHS Markit, se je v primerjavi z majem zvišala za 0,3 točke na 52,1 točke, kar je najvišja raven v zadnjih sedmih mesecih. Vrednosti nad 50 točk predstavljajo rast gospodarske dejavnosti.

Stopnja gospodarske dejavnosti v območju z evrom je junija ostala nizka, a se je drugi mesec zapored zvišala, navaja Markit na podlagi prve ocene junijskega rezultata. Rast je poganjal storitveni sektor, ki je nadoknadil za nadaljnje ohlajanje predelovalnega sektorja.

Se je pa, kot ugotavlja Markit, zmanjšal optimizem glede prihodnjih pričakovanj. Ta je najnižje od konca leta 2014, kar nakazuje na nadaljevanje počasne rasti.

Raziskava kaže na zgolj 0,2-odstotno gospodarsko rast v območju z evrom v drugem letošnjem četrtletju, je povedal glavni ekonomist IHS Markit Chris Williamson. Izpostavil je tudi vse večji razkorak med jedrnimi in obrobnimi državami območja z evrom; Nemčija in Francija sta tako glede na začetek leta obe izboljšali svoj rezultat, medtem pa preostanek regije drsi v stagnacijo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar