FinD - Novice - Potrošniki junija bolje razpoloženi kot maja
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

20.6.2019

Potrošniki junija bolje razpoloženi kot maja

Ljubljana, 20. junija (STA) - Po naraščajočem pesimizmu na začetku leta so bili potrošniki v letošnjem juniju bolj optimistični kot v prejšnjem mesecu. Razpoloženje se je izboljšalo predvsem zaradi višjega pričakovanja potrošnikov glede varčevanja, pozitivno je vplival tudi kazalnik pričakovanj glede finančnega stanja v gospodinjstvu.

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov se je junija glede na maj zvišala za dve odstotni točki, od dolgoletnega povprečja pa je bila višja za 15 odstotnih točk, so zapisali na statističnem uradu.

Pričakovanje potrošnikov glede varčevanja se je dvignilo za pet odstotnih točk, kazalniki pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa je bil višji za dve odstotni točki. Kazalnik glede gospodarskega stanja v državi in glede brezposelnih sta porasla vsak za eno odstotno točko.

Tudi kazalniki, ki niso vključeni v izračun kazalnika zaupanja potrošnikov, so se večinoma izboljšali. Najbolj je pridobil kazalnik primernosti trenutka za varčevanje, za osem odstotnih točk.

Na letni ravni se je vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov junija znižala za šest odstotnih točk, od povprečja leta 2018 pa je bila nižja za dve odstotni točki. Najizraziteje sta se poslabšali pričakovanji glede gospodarskega stanja v državi (za 11 odstotnih točk) in glede števila brezposelnih (za osem odstotnih točk).

Poslabšalo se je tudi pričakovanje potrošnikov glede njihovega finančnega stanja v gospodinjstvu, in sicer za tri odstotne točke. Pričakovanje glede varčevanja pa se je zvišalo za dve odstotni točki.

Tudi vrednost kazalnika primernost trenutka za varčevanje je bila na letni ravni višja, in sicer za šest odstotnih točk, še navaja statistični urad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar