FinD - Novice - Opec o proizvodnih kvotah v začetku julija
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.6.2019

Opec o proizvodnih kvotah v začetku julija

Dunaj, 19. junija (STA) - Članice Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekatere druge večje proizvajalke, vključno z Rusijo, se bodo o proizvodnih kvotah dogovorile na zasedanju 1. in 2. julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Srečanje je Opec zamaknil za en teden zaradi prekrivanja z vrhom G20, ki bo konec meseca na Japonskem.

Članice Opeca in deset nečlanic kartela so prejšnje leto sklenile, da bodo v prvih šestih mesecih letos proizvodnjo skupno oklestile za 1,2 milijona 159-litrskih naftnih sodov dnevno. S tem so po poročanju AFP svetovno zalogo oklestile za več kot odstotek.

Na julijskem srečanju bodo države proizvajalke razpravljale o tem, ali dogovor podaljšajo do decembra, še poroča agencija. V prvih treh mesecih letošnjega leta so sicer cene nafte stabilno raste, nato pa so v luči trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko začele padati, saj se trgovci bojijo, da bo trgovinska vojna upočasnila svetovno gospodarsko rast in povpraševanje po črnem zlatu.

Pristojni ministri držav Opeca se sicer sestajajo dvakrat letno na Dunaju. Na srečanju se dogovorijo o proizvodnih kvotah, ki krojijo gibanje cen nafte na svetovnem trgu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar