FinD - Novice - Računsko sodišče zadovoljno z odzivnim poročilom NSi
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.6.2019

Računsko sodišče zadovoljno z odzivnim poročilom NSi

Ljubljana, 19. junija (STA) - Potem ko je računsko sodišče po lanskih parlamentarnih volitvah izvedlo revizijo pravilnosti financiranja volilnih kampanj strank, ki so dosegle pogoje za povrnitev stroškov iz proračuna, in pri nekaterih izreklo mnenje s pridržkom, so jim iz NSi v predpisanem roku že poslali odzivno poročilo. Računsko sodišče ga je ocenilo kot zadovoljivo.

Revizijsko poročilo je za NSi med drugim navajalo, da je stranka prejela druge oblike prispevkov v skupnem znesku 1237,69 evra, ki so jih NSi zagotovile lokalne skupnosti in pravne osebe, nato pa v nasprotju z zakonom njihove denarne protivrednosti ni nakazala v humanitarne namene.

Zakon o volilni in referendumski kampanji namreč določa, da lokalne skupnosti in pravne osebe ne smejo financirati volilne kampanje ter da mora organizator volilne kampanje prispevke, ki so mu dani v nasprotju z zakonom, v 30 dneh od prejema nakazati v humanitarne namene, kot so določeni v zakonu, ki ureja humanitarne organizacije.

NSi oziroma v njenem imenu glavni tajnik Robert Ilc je v odzivnem poročilu izkazal, da so 3. aprila letos neupravičena sredstva nakazali trem humanitarnim organizacijam. Škofijski Karitas Celje so nakazali 437,69 evra, Društvu Zaupni telefon Samarijan in Združenju Europa Donna Slovenija pa vsakemu po 400 evrov.

Računsko sodišče je sicer marca ob NSi tudi LMŠ, DeSUS, SDS in SNS pri pregledu pravilnosti poročanja izreklo mnenje s pridržkom, DeSUS, SDS in SNS pa še pri pregledu pravilnosti poslovanja.

SD, SMC, SAB, Levici, SLS in Piratski stranki Slovenije so revizorji pri financiranju volilne kampanje za lanske državnozborske volitve izrekli pozitivno mnenje, in sicer tako pri pregledu pravilnosti poročanja kot pri pregledu pravilnosti poslovanja.

Po besedah predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela so pri reviziji zaznali podobne kršitve kot med preteklimi kampanjami, pri čemer kakšnih res velikih nepravilnosti ni bilo. Prav tako v kampanjah strank niso zaznali kaznivih dejanj, so pa zaznali kar nekaj prekrškov, za katere so po zakonu dolžni vložiti obdolžilne predloge.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar