FinD - Novice - Cene nafte še malenkost pridobile
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.6.2019

Cene nafte še malenkost pridobile

Singapur, 19. junija (STA) - Cene nafte so se po torkovem znatnem vzponu v današnjem azijskem trgovanju še malenkost zvišale. Tudi na naftni trg ugodno vplivajo signali, povezani s trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko, ter možnost vnovičnega rahljanja denarne politike v območju evra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte z dobavo v juliju je bilo treba v zgodnjem trgovanju odšteti 54,06 dolarja, kar je 16 centov več kot ob koncu torkovega trgovanja. Za osem centov so se podražile tudi avgustovske terminske pogodbe za nafto vrste brent, tako da so bile pri 62,23 dolarja.

Če se gospodarske napovedi ne bodo izboljšale, bo potrebna dodatna sprostitev obrestnih mer, je v torek dejal predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi. Poleg znižanja obrestnih mer so možni tudi nadaljnji odkupi obveznic.

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) bo medtem svojo odločitev o denarni politiki sporočila danes. Tudi od Feda se pričakujejo signali za hitro znižanje obrestnih mer.

Konec junija se pričakuje tudi preboj v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko. Predsednik Donald Trump se bo namreč ob robu vrha G20 na Japonskem sešel s kitajskim kolegom Xijem Jinpingom.

Sicer pa bi se cene nafte lahko zvišale tudi zaradi nesoglasij znotraj skupine Opec+, ki jo ob članicah Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) sestavljajo še nekatere druge velike proizvajalke nafte z Rusijo na čelu. Skupina naj bi na julijskem zasedanju vendarle spregovorila o proizvodnih ciljih.

Poleg tega vztraja zaskrbljenost zaradi stopnjevanja napetosti na Bližnjem vzhodu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar