FinD - Novice - DZ danes o spremembah financiranja zasebnih šol in spremembah azilne zakonodaje
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.6.2019

DZ danes o spremembah financiranja zasebnih šol in spremembah azilne zakonodaje

Ljubljana, 19. junija (STA) - V DZ sta danes predvideni splošni razpravi o spremembah financiranja zasebnih šol in azilne zakonodaje. S predlagano novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja želi vlada spremeniti financiranje zasebnih osnovnih šol. Z novelo zakona o mednarodni zaščiti pa SDS predlaga zaostritev pogojev za pridobitev azila.

Za splošni razpravi o obeh predlogih novel je v DZ skupaj predvidenih več kot 11 ur.

Predlog sprememb financiranja zasebnih osnovnih šol je pripravilo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, da bi uresničilo odločba ustavnega sodišča. S predlagano novelo bi država obvezni del javnega programa financirala 100-odstotno, razširjenega dela javnega programa pa ne bi več financirala. Za tiste, ki so že vpisani, se financiranje do konca osnovne šole ne bi spremenilo.

Slednje po opozorilih zasebnih osnovnih šolah pomeni, da bi država skupno financiranje javnega programa z zdajšnjih 85-odstotkov znižala na okoli 65-odstotkov, kar da je v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča, ki da je zahtevalo 100-odstotno financiranje. Na ministrstvu so nasprotno prepričani, da predlog uresničuje odločbo, saj da so ustavni sodniki zahtevali le 100-odstotno financiranje obveznega dela javnega programa.

Zakonodajno-pravna služba DZ se o predlogu v tej fazi postopka še ni izrekla, služba vlade za zakonodajo pa je v svojem mnenju opozorila, da bodo pobudniki ustavne presoje s predlagano ureditvijo v slabšem pravnem položaju, kot so bili.

Predlog novele zakona o mednarodni zaščiti so v DZ vložili poslanci SDS. V njej med drugim predlagajo, da v Sloveniji za azil ne bi mogli zaprositi tisti, ki bi v državo vstopili prek druge varne države. Predlagajo tudi skrajšanje postopkov za obravnavo prošnje za azil.

V DZ se bo danes znova sestala komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), ki bi morala v torek zaslišati načelnico Generalštaba Slovenske vojske Alenko Ermenc, vendar se je ta zaradi neodložljivih obveznosti opravičila. Komisija ji je za zaslišanje zato ponudila dva nova alternativna datuma - danes in v četrtek. Ali bo Ermenčeva zaslišana danes, še ni znano, v vsakem primeru pa Knovs za danes načrtuje zaslišanje operativcev obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar