FinD - Novice - V Berlinu nameravajo zamrzniti najemnine stanovanj
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

19.6.2019

V Berlinu nameravajo zamrzniti najemnine stanovanj

Berlin, 18. junija (STA) - Oblasti v nemški prestolnici Berlin so danes predstavile načrte za petletno zamrznitev najemnin, ki bi lahko začela veljati v začetku prihodnjega leta. Berlin bi tako postal prvo nemško mesto, ki bi zamrznil najemnine.

Berlinska deželna vlada, ki jo sestavljajo socialdemokrati, Zeleni in Levica, namerava osnutek zakona pripraviti do oktobra, veljati pa bi lahko začel v začetku leta 2020, je povedala ministrica za gradnje Katrin Lompscher.

Opozicijske stranke in združenja gradbenih podjetij so do zamrznitve kritična, pri čemer bi lahko zakon tudi izpodbijali na sodišču, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Zakon bo po navedbah združenja najemnikov vplival na okoli 1,6 milijona stanovanj po vsej nemški prestolnici. V skladu z zakonom lastniki ne bodo smeli povečevati najemnin trenutnim najemnikom, najemnine pa bodo morale biti enake tudi za nove najemnike. Zakon ne bo veljal za novogradnje.

Združenje je opozorilo, da so v zadnjih dneh opazili dvig najemnin. Menijo, da želijo lastniki izkoristiti priložnost za zvišanje, dokler to še lahko storijo.

Združenje lastnikov Haus und Grund je svoje člane tudi pozvalo, naj zvišajo najemnine pred današnjim zasedanjem deželne vlade.

Cene najema stanovanj v Berlinu so se sicer v zadnjem desetletju močno zvišale. Še vedno so nižje kot v več drugih evropskih prestolnicah, a zaradi relativno visoke brezposelnosti in stopnje revščine številni težko dobijo stanovanje.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar