FinD - Novice - Draghi z izjavami o denarni politiki v območju evra razburil Trumpa
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2019

Draghi z izjavami o denarni politiki v območju evra razburil Trumpa

Washington, 18. junija (STA) - Morebitni novi stimulativni ukrepi denarne politike za območje z evrom, ki jih je danes omenjal prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, so po mnenju ameriškega predsednika Donalda Trumpa nepošteni do ZDA. Kot je zapisal na Twitterju, bo EU z njimi "nepošteno lažje" konkurirala ZDA.

Trump je politiko EU po poročanju francoske tiskovne agencije AFP primerjal s politiko Kitajske, s katero se je zapletel v trgovinsko vojno. "Mario Draghi je napovedal, da bi lahko sledilo več stimulativnih ukrepov, kar je takoj povzročilo padec evra v primerjavi z dolarjem. S tem EU nepošteno lažje konkurira ZDA," je bil kritičen in dodal, da se EU podobno kot Kitajska in druge države takšnih praks nekaznovano poslužuje že več let.

Trgi so se na Draghijeve komentarje, da nadaljnje zniževanje ključnih obrestnih mer ostaja del morebitnih ukrepov ECB za soočenje s slabšimi gospodarskimi obeti in nizko inflacijo, odzvali z rastjo. Vrednost evra se je medtem znižala za 0,3 odstotka na 1,12 dolarja, poroča AFP.

Svet ECB je sicer že minuli teden v luči nizke inflacije in šibkih gospodarskih obetov med drugim podaljšal pričakovano obdobje rekordno nizkih obrestnih mer v območju evra. Če je do zdaj napovedoval, da bodo na sedanjih ravneh ostale "vsaj čez konec leta 2019", je po novem njegova dikcija "vsaj čez prvo polovico leta 2020".

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar