FinD - Novice - DZ na seji o predlagani noveli energetskega zakona
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2019

DZ na seji o predlagani noveli energetskega zakona

Ljubljana, 18. junija (STA) - Poslanci bodo na seji DZ obravnavali vladni predlog novele energetskega zakona, ki je pred dvema tednoma dobil zeleno luč pristojnega odbora. Predlog v slovenski pravni red prenaša določila dveh evropskih direktiv in sodbo ustavnega sodišča. Na mizi bosta tudi predloga sprememb zakona o obrambi ter o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Vlada želi z novelo energetskega zakona med drugim v slovenski pravni red prenesti določila evropskih direktiv o energetski učinkovitosti in o energetski učinkovitosti stavb, zaradi katerih je Slovenija že dobila opomin Evropske komisije - ni namreč v celoti izpolnila obveznosti, da morajo biti energetske izkaznice za stavbe, v katerih se na skupni uporabni tlorisni površini nad 250 kvadratnih metrov pogosto zadržuje javnost, prikazane na vidnem mestu in jasno opazne javnosti.

Novela bo poleg tega skladno z odločbo ustavnega sodišča na novo uredila postopek plačila denarne odškodnine zaradi gradnje energetske infrastrukture, s spremembami pa bodo tudi opredelili, da se zagotavljanje primarne regulacije uvršča med plačljive sistemske storitve. Tako bodo izvajalci te storitve - predvsem hidroelektrarne, Termoelektrarna Toplarna Ljubljana in Termoelektrarna Šoštanj (Teš) - lahko zanjo dobili plačilo.

Poslanci bodo opravili tudi prvo obravnavo predloga dopolnitev zakona o obrambi, s katerim Levica predlaga, da bi o napotitvah Slovenske vojske v mednarodne vojaške operacije in sodelovanju v enotah zveze Nato odločal DZ, in ne več vlada sama za zaprtimi vrati kot doslej. Na ministrstvu za obrambo predloga ne podpirajo.

DZ bo v okviru glasovanj na tajnem glasovanju odločal o imenovanju Roka Čeferina za ustavnega sodnika. Poslanci bodo odločali o potrditvi izvolitve osmih evropskih poslancev iz Slovenije, o imenovanju Mojce Prelesnik za informacijsko pooblaščenko in imenovanju Petra Goloba za predsednika Državne volilne komisije.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar