FinD - Novice - Zasedanje Feda v znamenju ugibanj o znižanju obrestnih mer
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

18.6.2019

Zasedanje Feda v znamenju ugibanj o znižanju obrestnih mer

Washington, 18. junija (STA) - Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) danes začenja dvodnevno zasedanje, ki se bo končalo v sredo s tiskovno konferenco predsednika Feda Jeroma Powella. Analitiki pričakujejo, da bo na zasedanju dana podlaga za prvo znižanje ključne obrestne mere po decembru 2008, ko je padla praktično na ničelno raven.

FOMC je decembra 2008 zaradi hude finančne in gospodarske krize znižal ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, na raven med 0 in 0,25 odstotka. Na tej ravni je ostala vse do decembra 2015, ko je sledilo prvo v vrsti povišanj, ki so se nadaljevala do decembra lani, ko si je centralna banka zaradi ohlajanja svetovnega gospodarstva, carinskih vojn in nizke inflacije vzela premor.

Ameriški predsednik Donald Trump je konec lanskega leta sprožil zahteve za znižanje ključne obrestne mere, ki se je od konca 2015 do konca 2018 povzpela na raven med 2,25 in 2,50 odstotka.

Analitiki ne pričakujejo, da se bo ključna obrestna mera znižala že v sredo, ocenjujejo pa, da bo izjava po zasedanju FOMC oblikovana tako, da bo vsaj namignila, če že ne napovedala možnosti znižanja po zasedanju konec julija.

Inflacija je še vedno prenizka, ekonomiste skrbi Trumpova carinska politika, majsko poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti pa je razočaralo.

Powell tako kot njegova predhodnika Ben Bernanke in Janet Yellen nenehno poudarja, da bo obrestna politika odvisna od razmer v gospodarstvu. Ker se gospodarska statistika lahko spremeni, je mogoče, da znižanja obrestne mere ne bo do septembra ali pa tudi do konca tega leta.

Trump bo do volitev 3. novembra prihodnje leto pritisk na centralno banko le še stopnjeval - ne glede na to, kaj bo dolgoročno najbolje za gospodarstvo. Od trdnosti ali hitrosti rasti bo namreč po mnenju večine političnih analitikov odvisna njegova vnovična izvolitev na položaj predsednika ZDA.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar