FinD - Novice - Bayer bo vložil milijarde v iskanje alternativ glifosatu
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.6.2019

Bayer bo vložil milijarde v iskanje alternativ glifosatu

Düsseldorf, 14. junija (STA) - Nemški farmacevtski in kemični velikan Bayer je napovedal, da bo v naslednjem desetletju namenil pet milijard evrov za iskanje alternativ spornemu herbicidu glifosatu. Poudarili so, da glifosat sicer zaenkrat ohranja pomembno vlogo v njihovem portfelju. Da bi radi zmanjšali rabo glifosata, so sporočili tudi iz upravljavca nemških železnic.

Glifosat je v zadnjih letih prišel na izrazito slab glas zaradi domnevne rakotvornosti in drugih škodljivih stranskih učinkov. Bayerjeva ameriška podružnica Monsanto je minuli mesec izgubila že tretjo tožbo, v povezavi z očitki, da kemikalije v njenem herbicidu Roundup povzročajo raka. V zvezi s tem proizvodom je bilo v ZDA vloženih že več kot 13.000 tožb.

Največji kupec glifosata v Nemčiji je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa družba Deutsche Bahn, ki upravlja z železniškim omrežjem. Letno kupi okoli 65 ton tega herbicida, s katerim uničujejo plevel in drugo odvečno rastlinje na in ob progah.

Nedavno pa so iz Deutsche Bahn po navedbah nemške tiskovne agencije dpa sporočili, da želijo rabo glifosata zmanjšati, v ta namen pa že preizkušajo alternativne možnosti. To so med drugim vroča voda, električni sunki in močni UV žarki. Kot so napovedali, bodo sodelovali z okoljskim ministrstvom, da bi našli učinkovit način, kako vseh 33.000 kilometrov železniških prog očistiti plevela na okolju prijazen način.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar