FinD - Novice - Sazas izgubil dve tožbi proti družbi Pro Plus
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

14.6.2019

Sazas izgubil dve tožbi proti družbi Pro Plus

Ljubljana, 13. junija (STA) - Združenje Sazas je izgubilo dve tožbi proti medijski hiši Pro Plus, poroča Pop TV. Sazas je novinarjem oddaje Epilog, ki so poročali o netransparentnem in spornem delovanju združenja očital, da so s poročanjem škodovali ogledu organizacije. A je ljubljansko okrožno sodišče ugotovilo, da so poročali o temi ki je močno v javnem interesu.

Ena izmed tožb se nanaša na oddajo Epilog, ki je obravnavala stanje na področju kolektivnega upravljanja avtorskih pravic. Druga pa na poročanje informativne oddaje Pop TV o netransparentnem delovanju Sazasa. Od vseh nakazanih milijonov zasebni družbi v Švici bi del morali prejeti tudi slovenski avtorji, pa niso, je za POP TV povedal odvetnik družbe Pro Plus Cene Grčar. Sodbi sicer še nista pravnomočni.

"Sazas je vložil tožbi, češ, da gre za neresnice. Sodišče pa je nato ugotovilo, da gre za resnične navedbe", je še dodal Grčar.

"Gre za pomembno zmago novinarstva in za pomembno sporočilo vsem tistim, ki mislijo, da se da z zastraševanjem, s tožbami ustaviti novinarje, da bi raziskovali in poročali o stvareh, ki so nedvomno v javnem interesu," je odločitev sodišča komentirala urednica Epiloga Suzana Lovec.

Sodišče je pri svoji odločitvi upoštevalo tudi prakso Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) in tako zaščitilo svobodo govora.

Sodišče je pri tem opozorilo, da je kakršnakoli omejitev dela novinarja, ki ni utemeljena z zadostnimi in s prepričljivimi razlogi, poseg ne samo v ustavno varovano pravico, ampak nakazuje tudi na nedemokratičnost družbe v kateri živimo, še poroča POP TV.

Bistvenega pomena je zato še ena ugotovitev sodišča. Omejevanje delovanja novinarjem namreč lahko povzroči zastraševalni učinek. Ta pa bi lahko preprečil, da bi informacije, ki zajemajo širok spekter javnosti, preprečil, da bi v javnost tudi prišle.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar