FinD - Novice - ECB: Trgovinske napetosti okrepile mednarodno vlogo evra v 2018
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.6.2019

ECB: Trgovinske napetosti okrepile mednarodno vlogo evra v 2018

Frankfurt, 13. junija (STA) - Strah pred trgovinski spori, sankcije in globalni izzivi so prispevali k večji mednarodni vlogi evra v lanskem letu, v danes objavljenem poročilu ugotavlja Evropska centralna banka (ECB). Član izvršilnega odbora ECB Benoit Coeure je ocenil, da so k boljšemu položaju evra pripomogle tudi močnejše vezi v ekonomski in monetarni uniji.

Evro je predstavljal 20,7 odstotka globalnih rezerv v tujih valutah v lanskem letu, kar je 1,2 odstotne točke več kot v predhodnem letu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Največ rezerv, za 61,7 odstotka vseh, je bilo še naprej v ameriških dolarjih.

Rusija - država z največ rezervami - je lani prodala 100 milijard dolarjev po novih ameriških sankcijah, in namesto tega kupila za 90 milijard dolarjev evrov in kitajskih juanov.

Delež mednarodnih obveznic, denominiranih v evrih, je lani narasel za 2,5 odstotni točki na 22,7 odstotka, medtem ko je delež mednarodnih obveznic, denominiranih v dolarjih, upadel za osem odstotnih točk na 61 odstotkov.

Coeure je ocenil, da bo v prihodnje mednarodna vloga evra odvisna od sil na trgu, čeprav je ECB sposobna njegove podpore na tehnični ravni.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar