FinD - Novice - Bruselj od Italije pričakuje ukrepe za preprečitev kazni zaradi prekomernega dolga
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

13.6.2019

Bruselj od Italije pričakuje ukrepe za preprečitev kazni zaradi prekomernega dolga

Bruselj, 12. junija (STA) - Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici je Italijo danes pozval, naj predstavi ukrepe, s katerimi bi se lahko še izognila kazni zaradi prekomernega dolga. "Pripravljeni smo na pogajanja, vendar pa ne smemo izgubljati časa," je dejal komisar v Bruslju po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Evropska komisija je prejšnji teden znova ocenila, da je utemeljena sprožitev postopka proti Italiji zaradi zviševanja ogromnega javnega dolga. Zdaj so na potezi članice, ki morajo v dveh tednih posredovati svoje stališče. Če bodo pritrdile oceni komisije, bo ta pripravila predlog za sprožitev postopka.

V okviru tega postopka je v skrajnem primeru predvidena kazen v višini 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Obenem se kot kazen dodaja še delež razlike med dejanskim in ciljnim dolgom za posamezno leto, a skupna kazen ne sme preseči 0,5 odstotka BDP.

"Ostajamo zavezani pametni in fleksibilni uporabi fiskalnih pravil," je danes ocenil komisar. Ob tem pa je dodal, da bo Bruselj v primeru, da država ne bo izpolnila vseh kriterijev, uporabil tudi možnost kazni.

Italija, tretje največje gospodarstvo v območju evra, je lani beležila dolg v vrednosti okoli 132 odstotka BDP. Do leta 2020 naj bi dolg narasel na več kot 135 odstotkov BDP, čeprav bi ga država morala zniževati. Evropska proračunska pravila, opredeljena v paktu za stabilnost in rast, določajo, da dolg ne sme preseči 60 odstotkov BDP.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar