FinD - Novice - SDH pred ključnimi postopki prodaje Abanke
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

12.6.2019

SDH pred ključnimi postopki prodaje Abanke

Ljubljana, 12. junija (STA) - Prodaja Abanke ob vse večjih političnih pritiskih prehaja v sklepno fazo. SDH, ki vodi postopek v imenu države, od zainteresiranih kupcev neuradno danes pričakujejo usklajene pogodbe o nakupu s končnimi ponudbami, o njih pa naj bi nadzorniki SDH odločali v ponedeljek.

Uradnih informacij o poteku prodaje tretje največje banke v državi ni, po neuradnih navedbah Financ pa naj bi zainteresirani kupci poslali svoje končne ponudbe. Njihovo odpiranje in odločitev o izboru kupca za Abanko in o prodaji še 10-odstotnega deleža NLB sta predvidena za ponedeljek, ko bodo zasedali nadzorniki Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Ti lahko sami odločijo o prodaji, lahko pa odločitev o tem prepustijo vladi kot skupščini SDH. Med politiki se je vnovična razprava o tem, ali naj Slovenija izpolni zavezo Evropski komisiji, ki bi jo morala izvršiti do konca tega meseca, razvnela po javni objavi ovadbe proti svetu Banke Slovenije, ki se je konec leta 2013 odločil za domnevno preobsežno sanacijo bank.

Razprava je podobna kot pred prodajo Nove KBM in delne prodaje NLB. Slovenija je zavezo komisiji v zameno za odobreno državno pomoč ob sanaciji bank glede Nove KBM izpolnila, glede NLB pa ima še dolg - do konca leta mora prodati še 10 odstotkov banke. Po navedbah nekaterih medijev naj bi se prodaja znanemu kupcu izvršila v kratkem.

Za Abanko naj bi se potegovale Nova KBM skupaj z lastnikom skladom Apollo, madžarska OTP, ki je v postopku nakupa SKB banke od francoske skupine Societe Generale, ter srbska AIK banka, ki je na slovenski bančni trg vstopila pred kratkim z nakupom Gorenjske banke. Po neuradnih navedbah nekaterih medijev naj bi bila najbližje ciljni črti Nova KBM.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar