FinD - Novice - Združitev Fiata in Renaulta ostaja dobra priložnost
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

10.6.2019

Združitev Fiata in Renaulta ostaja dobra priložnost

Tokio, 10. junija (STA) - Predlagana združitev med francoskim avtomobilskim proizvajalcem Renault in italijansko-ameriškim Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ostaja dobra priložnost, je danes ocenil francoski gospodarski in finančni minister Bruno Le Maire. Vendar pa bi tak posel po njegovem moral izpolniti nekaj pogojev, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Projekt združitve s FCA ostaja dobra priložnost," je novinarjem v Tokiu, kjer se po srečanju finančnih ministrov G20 sestaja z japonskimi uradniki, povedal Le Maire. Vendar pa bi taka združitev morala zagotoviti "trajnost" Renaultovega zavezništva z japonskima avtomobilskima proizvajalcema Nissan in Mitsubishi Motors ter ohraniti proizvodna delovna mesta v Franciji.

Konec maja je FCA presenetil trge s predlagano združitvijo z Renaultom v obliki združitve dveh enakovrednih partnerjev. Upoštevajoč Renaultova japonska zavezništva bi nastal avtomobilski gigant z globalno prisotnostjo.

Združena skupina bi bila daleč največja na svetu z letno prodajo okoli 15 milijonov vozil. Sedaj na vrhu kraljujeta Volkswagen in Toyota s po okoli 10,6 milijona prodanih vozil.

Vendar pa se je FCA prejšnji teden iz dogovarjanja umaknil, češ da bi bilo nadaljevanje pogovorov nesmiselno zaradi političnega stališča Pariza.

V soboto je Le Maire sicer povedal, da bi bila država morda pripravljena znižati svoj 15-odstotni lastniški delež v Renaultu, če bi to utrdilo zavezništvo z japonskimi partnerji. Renault bi se po njegovih besedah moral osredotočiti na sodelovanje z Nissanom, ki ga je na kocko postavil nekdanji prvi mož zavezništva Carlos Ghosn z domnevnimi finančnimi malverzacijami, preden išče nove partnerje.

"V nasprotnem primeru bi se lahko vse sesulo kot hišica in kart," je opozoril v pogovoru ob robu zasedanja G20.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar