FinD - Novice - Evropske borze v nov trgovalni dan pozitivno
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

7.6.2019

Evropske borze v nov trgovalni dan pozitivno

Frankfurt/Pariz, 07. junija (STA) - Osrednje evropske borze so današnje trgovanje začele v pozitivnem območju. Tudi vlagatelji na stari celini so se oprli na navedbe nekaterih medijev, da ZDA razmišljajo o prestavitvi uvedbe carin na mehiško blago. Trgovinski konflikti namreč na trgu sprožajo veliko zaskrbljenost. Evro glede na dolar izgublja.

Ameriški predsednik Donald Trump je Mehiki pred kratkim zagrozil s petodstotnimi carinami na izvoz v ZDA, če ne ustavi migrantov iz Srednje Amerike na poti v ZDA. Kot je napovedal, bodo ZDA carine vsak mesec zvišale za pet odstotnih točk, dokler ne bodo dosegle 25 odstotkov. Mehičani so grožnjo vzeli zares in na pogovore v Washington poslali delegacijo. A Trump z napredkom ni zadovoljen.

Mehiški zunanji minister Marcelo Ebrard je predlagal, da Mehika napoti 6000 vojakov na mejo z Gvatemalo, vendar pa zavrača ameriško zahtevo, naj avtomatično zavrača prošnje za zatočišče. Mehika je namreč odgovorna država, ki jo vežejo mednarodne pogodbe, je dejal.

Če ne bo dogovora, bodo carine v veljavi v ponedeljek.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil nekaj po 9.30 na ravni 3363 točk, kar je 0,76 odstotka več kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej poskočil za 0,53 odstotka, pariški CAC 40 in londonski FTSE 100 pa sta porasla za 0,95 oz. 0,60 odstotka. Züriški SMI trenutno pridobiva 0,60 odstotka, milanski FTSE Mib 0,62 odstotka, dunajski ATX pa 0,85 odstotka.

Evro na borzi v Frankfurtu medtem beleži 0,10-odstotni padec. Trenutno je treba za skupno evropsko valuto odšteti 1,1267 dolarja.

Azijske borze so prav tako sklenile z rastjo. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,53 odstotka, borzi v Šanghaju in Hongkongu pa sta bili danes zaprti. Seulski Kospi se je zvišal za 0,16 odstotka, All Ordinaries pa za 0,91 odstotka.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar