FinD - Novice - Mors z občinama Pivka in Ilirska Bistrica uskladil sofinanciranje dveh projektov
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.6.2019

Mors z občinama Pivka in Ilirska Bistrica uskladil sofinanciranje dveh projektov

Ljubljana, 05. junija (STA) - Ministrstvo za obrambo ter občini Pivka in Ilirska Bistrica so uspešni pri dogovarjanju glede sodelovanja pri vlaganju v projekte lokalne javne infrastrukture zaradi obremenjenosti cestne in komunalne infrastrukture ob uporabi vadišča Slovenske vojske na Počku. Tako so uskladili sofinanciranje dveh projektov s področja lokalne javne infrastrukture.

Delovna skupina za urejanje razmerij med ministrstvom in občinami, ki gravitirajo na območje osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna, ki jo vodi svetovalec v kabinetu ministra za obrambo Boštjan Šefic, je v preteklih dneh namreč z omenjenima občinama uspešno uskladila sofinanciranje dveh obsežnih projektov v zvezi z lokalno javno infrastrukturo za leti 2019 in 2020, je ministrstvo za obrambo (Mors) danes objavilo na svoji spletni strani.

Ministrstvo bo tako v občini Pivka sofinanciralo sodobno ureditev lokalne ceste Zagorje-Bač, vključno z ureditvijo pločnikov in cestne razsvetljave, v občini Ilirska Bistrica pa bo sofinanciralo obnovo vodovoda Knežak-Bač.

Dogovor o sofinanciranju v oba projekta bodo minister za obrambo Karl Erjavec ter župana občin Pivka in Ilirska Bistrica, Robert Smrdelj in Emil Rojc, v prihodnjem tednu potrdili s podpisom dodatkov k dosedanjima dogovoroma, ki ju je ministrstvo sklenilo z obema občinama, so še zapisali na Morsu.

Zaradi aktivnosti na Počku so sicer najbolj obremenjeni v postojnski občini, kjer se zavzemajo za zaprtje vadišča, saj aktivnosti na njem potencialno ogrožajo tamkajšnje vodne vire.

V okviru ponovljenega postopka sprejemanja državnega prostorskega načrta so na Geološkem zavodu Slovenije sicer pripravili dopolnitve strokovnih podlag za nov državni prostorski načrt in ugotovili, da je ob doslednem izvajanju zaščitnih ukrepov na Počku tveganje za onesnaženje podzemne vode sprejemljivo. Krajani so bili sicer ob javni predstavitvi do teh izsledkov nezaupljivi.

Postojnski občinski svet pa se je medtem seznanil s pobudo župana Igorja Marentiča o zakonu o zavarovanju vodnih teles vodonosnikov na zalednem območju zajetja Malni in ukrepih za zavarovanje vodnih teles na tem območju. Z zakonom, ki bi ga glede na napovedi na seji občinskega sveta utegnila skupaj v parlamentarno proceduro vložiti poslanca Zvonko Černač (SDS) in Robert Pavšič (LMŠ), bi določili vodovarstveno območje, ki posega tudi na območje vadišča Poček.

Predlog zakona bi poleg splošnega vodovarstvenega režima določil tudi izvedbo celovite presoje vplivov na okolje in način izvajanja stalnega monitoringa stanja podzemne vode na vodovarstvenem območju, uvedel pa bi tudi monitoring stanja tal ter predvidel obveznosti države za izvedbo sanacije onesnaženih delov območja vadišča.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar