FinD - Novice - Seja sveta ECB v luči zaskrbljenosti glede šibke rasti in nizke inflacije
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

6.6.2019

Seja sveta ECB v luči zaskrbljenosti glede šibke rasti in nizke inflacije

Ljubljana/Vilnius, 06. junija (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) danes predvidoma ne bo sprejemal novih ukrepov denarne politike. Bi pa po pričakovanjih lahko dorekel podrobnosti novega niza operacij dolgoročnega financiranja bank, prav tako pa bodo vlagatelji pozorni na namige glede morebitnih ukrepov v luči nizke inflacije in napovedi o šibki gospodarski rasti.

Države v območju evra so maja po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat zabeležile 1,2-odstotno letno inflacijo, potem ko se je aprila ustavila pri 1,7 odstotka. Inflacija se je tako spet oddaljila od srednjeročnega cilja ECB, ki je malenkost pod dvema odstotkoma.

Podatke o vnovični oslabitvi cenovne dinamike spremljajo slabe anketne ocene glede trenutnih razmer v gospodarstvu in prihodnjih obetov ter napovedi o šibki gospodarski rasti v tem letu.

Glede na šibke obete, ki so posledica okrepljenih tveganj zaradi trgovinskih in geopolitičnih napetosti v svetu, se ustvarja pritisk na vnovično bolj spodbujevalno ukrepanje denarne politike.

Čeprav je svet ECB pred časom naredil prve korake glede postopnega izstopa iz kriznega načina delovanja, pa ga je dogajanje zadnjih mesecev primoralo k vnovičnem poseganju po nekaterih ukrepih, zasnovanih v času krize.

V začetku marca je tako napovedal nov niz ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja bank z ugodnimi posojili. Tretji niz teh operacij (TLTRO III) se bo začel septembra letos in bo trajal do marca 2021. Danes trgi pričakujejo nekaj več podrobnosti glede izvajanja tega programa.

Obenem je svet ECB podaljšal tudi napovedano trajanje obdobja rekordno nizkih obrestnih mer na vsaj do konca leta 2019, še naprej pa potekajo tudi nakupi državnih obveznic, le da se zanje ne namenja več novega denarja.

Svet ECB sicer vztrajno ponavlja, da lahko po potrebi vedno poseže po svoji "škatli z orodjem", v kateri je po krizi precej več različnih instrumentov. Trgi bodo tako pozorni na namige, katero od orodij bi lahko še uporabil.

Osrednji organ evrske denarne politike, katerega član je tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, bo danes sicer v sklopu rednih gostovanj zasedal v litovski prestolnici Vilnius.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar