FinD - Novice - Rast števila delovnih ur se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.6.2019

Rast števila delovnih ur se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju

Ljubljana, 05. junija (STA) - Po lanski 2,7-odstotni rasti števila opravljenih delovnih ur se je trend nadaljeval tudi v prvem četrtletju letos. V Sloveniji zaposlene osebe so tako v prvem trimesečju po začasnih podatkih opravile 309 milijonov delovnih ur, kar je za 1,3 odstotka več kot v enakem obdobju 2018. Rast je predvsem posledica večjega števila zaposlenih oseb.

Kot kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada, je namreč posamezna zaposlena oseba v tem obdobju zaradi manjšega števila delovnih dni v povprečju opravila za 133 delovnih ur oz. približno dva odstotka manj kot v enakem obdobju 2018.

Rast števila delovnih ur je tako predvsem posledica rasti zaposlenosti. V prvem četrtletju je bilo v Sloveniji tako zaposlenih 1.026.547 oseb oz. 25.798 ali približno 2,5 odstotka več kot v prvem četrtletju 2018.

V letošnjem prvem četrtletju so bile tako kot v zadnjem trimesečju 2018 glede na število opravljenih delovnih ur najbolj obremenjene osebe, zaposlene v dejavnosti zdravstvo in socialno varstvo. Mesečno so opravile povprečno 142 delovnih ur ali devet delovnih ur več od slovenskega povprečja. Najpomembnejši razlog za tolikšno povprečno mesečno število opravljenih delovnih ur v omenjeni dejavnosti je bilo po pojasnilih statistikov dejstvo, da so osebe, zaposlene v tej dejavnosti, v povprečju opravile največ ur plačanega in neplačanega nadurnega dela.

Najbolj izrazito pa se je skupno število opravljenih delovnih ur v medletni primerjavi povečalo v dejavnostih kmetijstvo in lov, gozdarstvo, ribištvo ter gradbeništvo (za 7,9 odstotka), v obeh predvsem zaradi večjega števila zaposlenih oseb.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar