FinD - Novice - Svetovna banka znižala obete za letošnjo svetovno rast
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

5.6.2019

Svetovna banka znižala obete za letošnjo svetovno rast

Washington, 05. junija (STA) - Svetovna banka je napoved letošnje svetovne gospodarske rasti z januarske ocene 2,9 odstotka znižala na 2,6 odstotka. Napoved rasti se je znižala za vse svetovne regije, le pri ZDA je banka ohranila januarsko napoved o 2,5-odstotni rasti.

"Poslovno zaupanje je padlo, svetovna trgovina se upočasnjuje, manj je vlaganj v državah v razvoju in v razvijajočih se trgih," je sporočil predsednik Svetovne banke David Malpass. Analitiki pa slabšo napoved rasti pripisujejo predvsem zaostrovanju trgovinskih sporov s strani ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

A v zadnje ocene Svetovne banke še niso vključene posledice Trumpovih groženj o uvedbi 25-odstotnih carin na še 300 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, pa tudi ne grožnje, da bo carine povečal na uvoz iz Mehike.

Svetovna banka je napoved o letošnji 3,6-odstotni rasti svetovne trgovine znižala na 2,6 odstotka. To bo najslabše po letu 2008, ko je svet zašel v hudo finančno in gospodarsko krizo.

Svetovna banka je januarja območju evra za letos napovedala 1,6-odstotno gospodarsko rast, sedaj napoveduje 1,2-odstotno. Območje evra je lani doseglo 1,8-odstotno rast, ZDA pa 2,9-odstotno.

Kitajska je lani dosegla 6,6-odstotno rast, najnovejša napoved Svetovne banke pa ji za letos napoveduje 6,2-odstotno rast. To bi bila najnižja rast od leta 1990.

Napoved za Rusijo je banka znižala z 1,4 na 1,2 odstotka. Japonska naj bi imela enako šibko rast kot lani, in sicer 0,8-odstotno.

Nekatera gospodarstva pa bodo po ocenah Svetovne banke zdrsnile v recesijo. Turčiji banka napoveduje enoodstotni upad obsega bruto domačega proizvoda, Argentini pa 1,2-odstotni upad.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar