FinD - Novice - Obrtniki do kadrov tudi prek tehniških dni v osnovnih šolah
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

3.6.2019

Obrtniki do kadrov tudi prek tehniških dni v osnovnih šolah

Duplek, 02. junija (STA) - Da bi prišla do ustreznih kadrov, podjetja nagovarjajo že osnovnošolce. Pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Maribor so se v okviru projekta SPOT Svetovanje Podravje odločili, da na osnovnih šolah pripravijo Tehniške dneve, na katerih obrtniki in podjetniki predstavljajo šolarjem svoje poklice. Poudarek je seveda na deficitarnih poklicih.

Prvi takšen dogodek so pred dnevi pripravili na Osnovni šoli Duplek. Zaradi pozitivnih odzivov otrok, delavcev šole, staršev, obrtnikov, podjetnikov in ostalih sodelujočih naj bi Tehniški dan postal stalnica in se širil še na druge šole.

"Namen Tehniškega dneva je skozi igro in prakso osnovnošolcem prikazati poklice in jim približati to, kar bodo v življenju morda počeli. Poklice prikazujejo delodajalci, torej izhajamo iz prakse. Otrokom poklice predstavimo tisti, ki jih opravljamo," je povedal predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Aleš Pulko.

Želi so, da bi bil to dolgoročen projekt, sprejet tudi širše v Sloveniji. V zbornici namreč opažajo, da otrokom primanjkuje znanja o poklicih, še posebej tistih, kjer na trgu primanjkuje delovne sile.

"Odziv otrok je pozitiven, veselje in angažiranost za prikazana dela pa izjemno. Pri tem velja izpostaviti tudi zagnanost in dobro voljo delodajalcev, ki si vzamejo čas in ga ves dan preživijo z otroki," je dodala strokovna sodelavka na zbornici Janja Vindiš Božičko.

Obrtniki so dupleškim učencem predstavili svoje poklice na enostaven, praktičen in otrokom prijazen način. Hkrati so jih seznanili z možnostmi izobraževanja in usposabljanja zanje.

Nekatere otroke so, glede na zanimanje, tudi odpeljali na obisk ene od štirih srednjih poklicnih šol: Srednje lesarske in gozdarske šole, Tehniškega šolskega centra Maribor, Srednje šole za oblikovanje in Srednje gradbene šole.

"Na podlagi informacij o izobraževalnih programih poklicnih srednjih šol in na podlagi praktičnega spoznavanja obrtnih poklicev v podjetjih se bodo učenci lahko mnogo lažje odločali za svojo poklicno pot," so prepričani v obrtni zbornici.

Kot je bilo slišati na nedavnem Kariernem sejmu v Mariboru, je v Podravju trenutno največ potreb po kadrih v kovinarstvu, gradbeništvu in zdravstvu.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar