FinD - Novice - Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

31.5.2019

Znana bo gospodarska dinamika v prvem četrtletju

Ljubljana, 31. maja (STA) - Statistični urad bo danes objavil podatke o gibanju bruto domačega proizvoda (BDP) v letošnjih prvih treh mesecih. Potem ko je bila gospodarska dejavnost lani precej visoka in je po ocenah statističnega urada znašala 4,5 odstotka, se bo letos po napovedih analitikov umirila.

V zadnjem lanskem četrtletju je bila rast 4,1-odstotna. Sezonsko prilagojeni BDP je bil v zadnjem četrtletju lani za 0,8 odstotka višji kot v tretjem trimesečju in 3,6 odstotka višji kot v enakem obdobju predlani.

Domače in tuje institucije letos Sloveniji napovedujejo med 3,1- do 3,4-odstotno gospodarsko rast. Letos predvsem zaradi mednarodnih negotovosti analitiki napovedujejo umiritev, zlasti izvoza. A, kot je v pred časom ugotovil urad za makroekonomske analize in razvoj, se aktivnost v dejavnostih, ki so bolj odvisne od domačega povpraševanja, povečuje. Banka Slovenije je tako v nedavnem poročilu navedba, da je gospodarstvo v prvem četrtletju kljub šibkejšim izvoznim gibanjem v marcu doseglo visoko rast.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar