FinD - Novice - Banke uvajajo plačila s telefonom s takojšnjo poravnavo
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

28.5.2019

Banke uvajajo plačila s telefonom s takojšnjo poravnavo

Ljubljana, 28. maja (STA) - Slovenske banke razvijajo nacionalno shemo za takojšnja plačila z imenom Flik, ki bo komitentom omogočal takojšnjo poravnavo. Banke jo bodo omogočale v posebni aplikaciji ali v mobilni banki oz. mobilni denarnici ali prek spletne banke.

Sistem, ki naj bi zaživel do jeseni, banke razvijajo v sodelovanju z Bankartom, ta pa v sodelovanju z dansko družbo Nets, ki ponuja tovrstne rešitve na Danskem in v Italiji. Ob uvedbi najprej plačila med računi fizičnih oseb bo znesek omejen na 15.000 evrov, danes pišejo Finance.

Za delovanje sheme je treba ustvariti nov medbančni plačilni sistem. Zdaj se domače transakcije do zneska 50.000 evrov poravnavajo na približno vsaki dve uri na bančne delovne dneve, v shemi Flik pa bo poravnava med bankama stekla za vsako transakcijo nekaj sekund po vnesenem zahtevku za plačilo in prek vsega dneva ter vse dni, torej tudi ponoči, med koncem tedna in med prazniki.

Cenovni model plačil Flik je v pripravi, časnik pa neuradno navaja, da bodo stroški prenosa sredstev med fizičnimi osebami razmeroma nizki, neomejeno število tovrstnih brezplačnih transakcij bo pri nekaterih bankah vključeno v dražje bančne pakete. Plačevanje z mobilno aplikacijo pravnim osebam bo za fizične osebe brezplačno, trgovci pa bodo podobno kot zdaj pri plačilnih karticah plačali nadomestilo.

V shemi Flik razvijajo različico plačila P2P (Person to Person) za takojšnje plačilo med fizičnima osebama prek kontaktnih podatkov v imeniku mobilnega telefona in P2M (Person to Merchant) za takojšnje plačilo na terminalu POS ali prek mobilne aplikacije trgovca, kjer fizična oseba plačuje trgovcu na prodajnem mestu. Načrtuje pa se tudi P2Em (Person to eMerchant) za takojšnjega plačila v spletni trgovini, pri katerem fizična oseba plačuje trgovcu.

Banke morajo skladno z zakonom o plačilnih storitvah in regulatornimi tehničnimi standardi v vseh bančnih kanalih zagotoviti zahtevano raven varnosti. Posameznik bo po pisanju časnika v mobilno aplikacijo lahko vstopal z geslom, prstnim odtisom oz. senzorji za prepoznavanje obraza, če bo njegov telefon to podpiral.

Novo plačilno sredstvo bo nadomeščalo predvsem gotovino in dvige na bankomatih, vplivalo pa bo tudi na kartično plačevanje. Prednosti so plačilo iz telefonskega imenika uporabnika, brez številke IBAN, takojšnje plačilo in priročnost plačevanja, še navajajo Finance.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar