FinD - Novice - Bertoncelj na bilateralnem srečanju v Lizboni
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.5.2019

Bertoncelj na bilateralnem srečanju v Lizboni

Lizbona, 24. maja (STA) - Minister za finance Andrej Bertoncelj se je danes v Lizboni srečal s predsednikom evroskupine, portugalskim ministrom za finance Mariom Centenom. Osredotočila sta se na vprašanje poglabljanja evropske monetarne unije ter unije kapitalskih trgov, so sporočili z ministrstva za finance.

Ministra sta na srečanju izmenjala stališča glede nekaterih odprtih vprašanj, ki izhajajo iz trenutnih razprav o poglabljanju evropske monetarne unije na ravni evroskupine. Bertoncelj je poudaril, da Slovenija podpira prizadevanja za dokončno vzpostavitev bančne unije, reformo Evropskega mehanizma za stabilnost in vzpostavitev enotnega kapitalskega trga EU.

Slovenija ostaja zavezana k časovnici, začrtani na zasedanju voditeljev evrskega območja decembra 2017 in junija 2018, ki daje poudarek dokončanju bančne unije in vzpostavitvi varovala za enotni reševalni sklad v okviru Evropskega mehanizma za stabilnost. Slovenija podpira pripravo širše reforme in spremembo pogodbe o ustanovitvi tega mehanizma, so navedli.

Na področju kapitalskega trga Slovenija podpira prizadevanja Evropske komisije za vzpostavitev enotnega trga EU kot privlačnega trga za dolgoročne naložbe, ki odpravlja ovire za pretok kapitala in plačil. V prizadevanjih za dokončno vzpostavitev bančne unije se Slovenija zavzema za vzpostavitev evropskega sistema jamstva za vloge.

Ministra sta se dotaknila tudi nekaterih drugih tem, med drugim sodelovanja obeh držav v okviru predsedovanja Svetu EU. Slovenija bo EU predsedovala v okviru tria z Nemčijo in Portugalsko. Nemčija bo povezavo vodila v drugi polovici leta 2020, Portugalska v prvi polovici leta 2021 in Slovenija v drugi polovici leta 2021.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar