FinD - Novice - Zdravstvo v ponedeljek začenja pogajanja o aneksu številka dva k splošnemu dogovoru
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

24.5.2019

Zdravstvo v ponedeljek začenja pogajanja o aneksu številka dva k splošnemu dogovoru

Ljubljana, 23. maja (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder in predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek Travnik sta ob robu današnje izredne seje skupščine ZZS v izjavi za medije pojasnila, da je v zvezi z aneksom številka dva k splošnemu dogovoru prispelo 182 predlogov. Pogajanja o tem aneksu pa se bodo po njunih napovedih začela v ponedeljek.

Tako kot pri aneksu številka ena k splošnemu dogovoru, ki ga je vlada potrdila 16. maja, bo tudi pri aneksu številka dva pogajanja vodila ZZS. Njena predsednica Čebašek Travnikova je spomnila, da se je rok za zbiranje predlogov iztekel v sredo, zato jih še ni proučila in jih tudi ne more komentirati. Tudi minister Šabeder predlogov še ni videl.

Čebašek Travnikova je ocenila, da bodo pogajanja o aneksu številka dva vroča. Na ZZS po njenih besedah pričakujejo, do bodo z njim zagotovili finančna sredstva za dodatne time družinske medicine in za nagrajevanje zdravnikov za dodatno delo. Šabeder je pripomnil, da je že potrditev aneksa številka ena pokazala, da na ministrstvu mislijo resno.

Kot je opozoril, je časovnica, ki so si jo zadali za oblikovanje aneksa številka dva, dokaj kratka in naj bi ga po najbolj optimističnem scenariju sprejeli do sredine julija. Napovedal je, da se bodo na ministrstvu takoj lotili pregleda in ovrednotenja 182 predlogov ter bodo tudi skušali v čim večji meri prisluhniti predlagateljem.

Minister in predsednica ZZS sta zaradi bližine 1. junija tudi komentirala napoved zdravniškega sindikata Fides z začetka aprila, da bodo od tega dne dalje vsi zdravniki in zobozdravniki delali dosledno po modri knjigi standardov in normativov. Po Šabedrovih besedah je rok, ki ga je postavil Fides, nerealen za implementacijo standardov in normativov.

Čebašek Travnikova ni prepričana, da se bo 1. junija udejanjila Fidesova napoved. "Zdravniki in zobozdravniki se bodo težko odločili slediti nekim navodilom v nasprotju s svojim odnosom do bolnikov. Za to je treba nekaj več priprav, da se zdravniška služba organizira tako, da bo poskrbljeno za bolnike," je opozorila.

Se je pa predsednica ZZS zavzela, da se standardi in normativi vendarle čim prej vgradijo v celoten zdravstveni sistem. Šabeder pa je napovedal, da se bodo na ministrstvu predvidoma že v kratkem srečali s predstavniki Fidesa.

Vlada je sicer s potrditvijo aneksa ena k splošnemu dogovoru določila mejo 1895 glavarinskih količnikov, pri kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike. Po ministrovih besedah aneks sam po sebi ničesar ne rešuje, je pa prvi korak na poti ukrepanja.

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar