FinD - Novice - Evropske borze v predprazničnem vzdušju navzdol
Zemljevid mesta English O podjetju O produktih > Podpora uporabnikom 01 438 01 80
Išči po   > Po zbirkah  > Napredno  Pomoč pri iskanju  
FinD-INFO > Novice > Izbrana novica
 
          - +   *  

Novice

30.4.2019

Evropske borze v predprazničnem vzdušju navzdol

London, 30. aprila (STA) - Dan pred praznikom dela, ko se marsikje ne bo trgovalo, pomembnejše borze v Evropi beležijo nazadovanje tečajev vrednostnih papirjev. Navzdol jih potiskajo predvsem podatki o gibanju indeksa nabavnih menedžerjev v kitajski industriji.

Vlagatelji in analitiki so pričakovali, da se bo okrevanje kitajske industrije v drugem četrtletju pospešilo, potem ko so bili prejšnji mesec objavljeni podatki nepričakovano ugodni. A ta pričakovanja se niso uresničila. Indeks nabavnih menedžerjev, ki ga izračunava poslovni časnik Caixin, se je aprila znižal za 0,6 točke na 50,2. To sicer še vedno pomeni rast industrijske proizvodnje, a počasnejšo kot prej.

Vlagatelji na evropskih borzah danes čakajo tudi na objavo najnovejših podatkov o gibanju cen ter bruto domačega proizvoda v različnih državah članicah EU, nadaljuje se tudi objava četrtletnih poročil o poslovanju podjetij po vsem svetu.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure znižal za 0,30 odstotka in se giblje okoli 3492 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej izgubil 0,24 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,44-odstoten padec. Zunaj območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej znižal za 0,06 odstotka.

Tečaj evra danes ohranja dobičke, ki jih je pridelal v ponedeljek. Zjutraj je bilo treba na borzi v Frankfurtu za eno enoto skupne evropske valite odšteti 1,1184 dolarja. Evropska centralna banka je v ponedeljek popoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1150 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes gibali neenotno. Medtem ko je borza v Tokiu zaradi praznikov zaprta, se je v Hongkongu indeks Hang Seng znižal za 0,69 odstotka, v Šanghaju pa indeks Shanghai Composite zvišal za 0,52 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 0,26 odstotka, pocenile pa so se med drugim še v Južni Koreji (za 0,58 odstotka) in v Avstraliji (za 0,48 odstotka).

Arhiv

Zadnje novice

Vir

STA

2019

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar

2018

December

November

Oktober

September

Avgust

Julij

Junij

Maj

April

Marec

Februar

Januar